Yousee efter kæmpe nedbrud: Så meget ved vi nu

Fejlen er lokaliseret i det tekniske udstyr, der fik tv-signalet til at gå ned hen over nytåret - men det kniber fortsat med en god forklaring fra Yousee

Undskyld, undskyld, undskyld. Mere end 900.000 mails er nu sendt ud af Yousee - og denne 'undskyld-hjemmeside' er blevet oprettet. Foto: Yousee
Undskyld, undskyld, undskyld. Mere end 900.000 mails er nu sendt ud af Yousee - og denne 'undskyld-hjemmeside' er blevet oprettet. Foto: Yousee

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Seneste: Læs interview med efterretningschefen her

Dette nytår går vist ikke over i historien som specielt fantastisk for Danmarks største kabel-tv-selskab.

Som millioner af danskere i dag ved, brød hele infrastrukturen hos Yousee totalt sammen. I disse timer forsøger en særlig gruppe at samle stumperne op og finde ud af, hvad der faktisk gik galt:

- Vi ved, hvilket teknisk udstyr der svigtede, men vores task force skal undersøge, hvordan det kunne ske, at udstyret blev ramt af fejlen.

- Jeg håber, at vores kunder har forståelse for, at vi i første omgang satte alle ressourcer ind på at løse fejlen, og at analysen af fejlen har været et efterfølgende fokusområde, udtaler tv-direktør Jacob Mortensen i en pressemeddelelse mandag aften.

Se også: Efterretningstjenesten om Yousee-koks: Rolig nu

Blev Yousee hacket?
Det seneste døgn har der været spekuleret i et muligt hackerangreb på Yousee's infrastruktur. Og spekulationerne er ikke blevet mindre, efter det mandag eftermiddag kom frem, at Forsvarets Efterretningstjeneste er gået ind i sagen.

Det sker ifølge en besked på Twitter fra tjenesten, fordi man er 'tilsynsmydighed for informationssikkerhed og beredskab i telesektoren':

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi undrer os i teleselskabs-kredse. Ét er, at der ikke rigtigt er kommet besked fra Yousee om, hvad det er, der foregår.

- Det er også meget, meget sjældent, at man ser et landsdækkende nedbrud af dette omfang, siger teleekspert og grundlægger af Netplan, Torben Rune, mandag til Ekstra Bladet.

Endnu mere mærkværdigt er det ifølge eksperten, at udfaldet på tv-signaler tilsyneladende kører på tredjedagen i enkelte byer.

- Mit bedste gæt er, at det nok er et meget komplekst og ganske omfattende netværk, som man ikke har sørget for i tilstrækkelig grad har et redundans - altså en ekstra sikkerhed, hvis det går galt, lød det fra Torben Rune.

Yousee: Stort arbejde at løse fejlen

Sidst på eftermiddagen nytårsaften mistede YouSees kunder tv-signalet, da en omfattende fejl ramte.

Herefter blev medarbejdere indkaldt og over 100 medarbejdere har efterfølgende arbejdet på at rette fejl og sikre, at kunderne blev informeret om nedbruddet.

Søndag aften, lidt over et døgn efter fejlen opstod, fik de sidste kunder tv-signalet tilbage.

Forud var gennemført teknisk arbejde på 33 tv-centraler landet over, ligesom udstyr og software blev skiftet ud på 300 bokse, der styrer trafikken af tv-signalerne.

Kilde: Yousee

Se også: Ny udvikling i Yousee-sag: Nu deltager efterretningstjeneste i efterforskningen

900.000 gange undskyld
Uanset svaret på, hvad der gik galt med tekniknikke, er sagen dog mere alvorlig end blot en mistet nytårstale fra Dronningen. Hele tilliden til Yousee's netværk og tv-forretning er alvorligt svækket, hvilket selskabet godt ved.

Firmaet har således sendt flere end 900.000 undskyldninger ud - og oprettet en 'Undskyld-hjemmeside':

- Vi er rigtig kede af fejlen, så vi vil gerne undskylde over for vores kunder.

- Skaden er jo desværre sket, og det kan vi ikke gøre om, men vi vil gerne give vores kunder et plaster på såret i form af noget underholdning, og det vil vi fortælle nærmere om inden længe.

- Det er nu vores fokus over for kunderne, efter at vi først satte alle ressourcerne ind på at rette fejlene, fortæller Jacob Mortensen.

Seneste: Læs interview med efterretningschefen her

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

197 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere