Zika får WHO til at fraråde visse blodoverførsler

Det berygtede zikavirus har spredt sig gennem en blodtransfusion, bekræfter brasilianske sundhedsmyndigheder

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fraråder nu blodoverførsler fra personer, som har været i lande, der er ramt af zikavirusset.

Udmeldingen fra WHO kommer efter, at Brasiliens har bekræftet, at to personer blev smittet med zikavirusset i forbindelse med blodoverførsler sidste år.

En mand blev smittet med virusset via en blodoverførsler, efter at han var blevet såret af skud i april for snart et år siden. Han døde senere af sine skudsår - ikke af virusset.

Blodbanken ved University of Campina har derudover oplyst, at en anden person, som donerede blod i maj, udviklede symptomer og blev testet positiv for zikavirus, selv om modtageren af blodet ikke selv har udviklet symptomer på virusset.

Det er nyt, at det nu bliver bekræftet, at overførsel af zikavirus kan smitte gennem blodtransfusioner. Tidligere har man ment, at virusset kun smittede ved myggestik.

Brasilien følger USAs beslutning om at forbyde bloddonationer fra personer, som har haft smitten. Det er derfor ikke tilladt at donere blod i 30 dage efter, man er blevet rask efter en infektion med zikavirus.

Delstaten Texas oplyste tirsdag ligeledes om et tilfælde, hvor virusset har smittet fra menneske til menneske i USA. Her meddelte myndighederne, at virusset formentlig blev seksuelt overført.

- Patienten er smittet med virusset efter seksuel kontakt med en smittet, som var vendt hjem fra et land, hvor zikavirus florerer, hed det i en meddelelse fra myndighederne i Dallas.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, erklærede mandag zikaepidemien for en global trussel.