Zoo-direktør om gorilla: Han ville ikke slå drengen ihjel

Men det var en potentielt livsfarlig situation, så det var rigtigt at skyde gorillaen i Cincinnati Zoo, mener zoo-direktøren

Se gorillaen og den 4-årige dreng her. ADVARSEL: Voldsomme optagelser. (Privatvideo)

Se gorillaen og den 4-årige dreng herover artiklen. ADVARSEL: Voldsomme optagelser

Det er voldsomme billeder, når man ser gorilllaen Harambe slæbe af sted med en lille dreng, der er faldet ned i abens indhegning i Cincinnati Zoo i den amerikanske delstat Ohio lørdag eftermiddag.

Men gorillaer er generelt en fredelig - men dog kæmpe - planteæder, siger Richard Østerballe, der er direktør i Givskud Zoo, der selv har gorillaer. Han har set optagelserne af Harambe og drengen.

- På de optagelser, jeg lige kan se her, er det helt sikkert ikke en gorilla, som er i gang med at slå et barn ihjel. For så havde han bare gjort det. Gorillaer er jo umådeligt flinke og fredelige dyr i modsætning til orangutanger og chimpanser, der er nogen frygtelige nogen, siger han.

Samfund Gorilla skudt i zoo: Bar rundt på fireårig dreng

Gorillaen er dog stadig voldsomt stærk, og hannerne har et meget stort tandsæt, som de bruger til at slå hinanden ihjel med.

Kan slå andres unger ihjel

- Og hvis du skifter den voksne han ud, så kan den nye han godt finde på at slå unger ihjel, fordi det ikke er hans. Og når de finder den adfærd frem, så er de meget målrettede. Så er det tre-fire bid, og så er den unge død - og en gorillaunge har cirka den størrelse som knægten på videoen har, siger Richard Østerballe.

Harambe er en Western Lowland-gorilla, der betegnet som truet. I avlssammenhæng er det dog ikke katastrofalt, at han nu skal erstattes med en anden han. Foto: Cincinnati Zoo
Harambe er en Western Lowland-gorilla, der betegnet som truet. I avlssammenhæng er det dog ikke katastrofalt, at han nu skal erstattes med en anden han. Foto: Cincinnati Zoo
 

Zoodirektøren ser en gorilla, der er tydeligt mystificeret over, at han står med et lille menneske.

- Og han ved helt sikkert godt, at det er et lille menneske, for de er voldsomt intelligente dyr. Men situationen er mærkelig, og han står i øvrigt ude i en vandgrav, hvor han formentlig ikke ville gå ud normalt, fordi de ikke er begejstrede for vand. Og så er der selvfølgelig en masse oprørte mennesker oppe over ham. Så der er ingen tvivl om, at vi har en gorilla, der er i tvivl om, hvad det er for en situation, han er i, og som er oppe at køre, siger zoo-direktøren.

Han forstår derfor godt, at man har valgt at skyde gorillaen.

- Så længe de ikke har fat i det barn, så har de jo ikke en stabil situation. Den her uvished om, om han tager barnet under armen og kravler et stykke op, så barnet falder ned og bliver slået ihjel. Eller slæber rundt med ham på en måde, som han ikke er lavet til, fordi gorillaer er 100 gange mere solide og rubuste, end vi er. Så hvis du ikke 100 procent har fået skilt gorillaen og barnet, så har du en potentielt livsfarlig situation for barnet, siger Richard Østerballe og fortæller, at det slet ikke er en mulighed kun at bedøve gorillaen i sådan en situation.

- Hvis vi taler om en gorilla, der er hidset op af situationen, så kan den være rigtig svær at bedøve. Hvis du har den perfekte bedøvelse, som virker, så går der i hvert fald ti minutter, fra du har ramt den til, at den er så ukoordineret, at den ikke kan foretage sig noget. Det er rigtig lang tid at satse et barn. Så jeg synes, at det var den helt rigtige beslutning, siger han.

 

124 kommentarer
Vis kommentarer