Zoo risikerer at aflive dyr: - Katastrofalt

Med et underskud den næste driftsmåned på 25 millioner kroner, må Københavns Zoo kigge på sine udgifter

Københavns Zoo står til at kunne åbne igen 8. juni. Men selvom der er en dato i sigte, kan nedlukningen af den zoologiske have få store konsekvenser for havens dyr.

Dyr er nemlig dyre at passe og pleje, og når økonomien ikke slår til, må de skære på bestanden. Det kan man gøre ved at give dyrene til en anden zoo, hvis der er nogen zoo'er, der har mulighed for at tage imod dem.

Et andet alternativ er reducere antallet af dyr i haven.

- Jeg er skuffet over ikke at være med i næste bølge. Det betyder, at vi den næste måned får et underskud på 25 millioner, siger Jørgen Nielsen, administerende direktør i Københavns Zoo, der understreger, at det dog er rart med afklaring i forhold til dato.

- Når vi ikke har penge i pungen, er der kun én ting at gøre, og det er at skære i omkostningerne. Og vi har to: Løn og det, der koster at holde dyr, siger det administerende direktør.

- Det er altså en mulighed, at der bliver aflivet dyr?

- Jeg kan ikke lide at bruge ordet aflive. Det giver nogle grimme billeder. Vi skal reducere dyrebestanden og gøre antallet af dyr mindre.

Den zoologiske have havde ellers forberedt sig i flere dage på, at de kunne genåbne fra på mandag. I stedet står de til at holde krisemøde over weekenden.

- Vi er supergodt forberedte, og vi har gjort meget for at sikre gæsterne og de ansatte. Jeg ønsker, at få en minister i tale i løbet af ugen og forklare, hvad det her har af betydning. Jeg tror ikke helt, man forstår omstændighederne, siger han.

'Skriger til himlen'
Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (C) mener, at det 'skriger til himlen', at regeringen ikke åbner for Københavns Zoo.

- Det er katastrofalt, hvis vi kommer der til, hvor dyr bliver aflivet. Det håber jeg virkelig ikke. Det vil være forfærdeligt, hvis en ansvarlig ledelse i zoo må aflive dyr på grund af økonomi. Så det håber jeg ikke, vi kommer ud i, siger borgmesteren.

Simon Aggesen er frustreret over regeringens beslutningen, og han kan ikke se nogen sundhedsmæssige argumenter for, hvorfor haven ikke må åbne. Eventuelt kunne man have åbnet alle udearealerne og holdt

- Du kan gå på café, bare ikke i zoo. Du må gå i stier, men ikke dem i zoo. Du må gå i storcentre, men ikke i zoo's 40.000 kvadratmeter store udendørsareal, siger han.

Simon Aggesen mener, at regeringen som minimum bør invitere Københavns Zoo's ledelse til et møde i kølvandet på beslutningen om, at haven ikke åbner i næste rul.