Annonce:
Annonce:

Senatet har modtaget anklageskrift i rigsretssag mod Trump

USA's tidligere præsident Donald Trump er anklaget for at opildne til urolighederne ved Kongressen 6. januar

Annonce:

Anklageskriftet i rigsretssagen mod USA's tidligere præsident Donald Trump er natten til tirsdag dansk tid blevet overdraget til Senatet af medlemmer fra Repræsentanternes Hus.

Trump er anklaget for at opildne til de dødelige uroligheder, da urostiftere 6. januar stormede Kongressen i Washington D.C.

I anklageskriftet står der blandt andet, at Trump i den forbindelse 'begik alvorlig kriminalitet og overtrådte forfatningen ved at opildne til vold mod den amerikanske regering'.

I alt fem personer mistede livet under stormløbet.

Formel procession
Anklageskriftet blev afleveret personligt under en formel procession gennem kongresbygningen fra Repræsentanternes Hus og ind i Senatet.

Her deltog blandt andet embedsmænd fra Huset og ni demokrater, der skal fungere som anklagere i sagen.

Rigsretssagen i Senatet ventes at begynde 9. februar.

Annonce:

Undervejs skal alle Senatets 100 medlemmer fungere som en slags nævninger, der skal tage stilling til, om Trump har forbrudt sig mod præsidentembedet.

Bliver han dømt, kan det betyde, at Trump aldrig kan stille op som præsident igen. Men det forudsætter en ny afstemning i Senatet.

I alt ti republikanere tilsluttede sig Demokraterne, da Repræsentanternes Hus 13. januar stemte for at indlede endnu en rigsretssag mod Trump.

I Senatet har Demokraterne brug for støtte fra mindst 17 republikanere for at få Trump dømt, da det kræver mindst to tredjedeles flertal at erklære ham skyldig.

Både Republikanerne og Demokraterne har 50 pladser i Senatet.

Stadig opbakning
Muligheden for at få Trump erkendt skyldig ser dog relativt lille ud, da den tidligere præsident stadig nyder stor opbakning i sit parti.

Demokraten Patrick Leahy, der er det længst siddende medlem i Senatet, siger mandag, at han skal lede rigsretssagen.

Annonce:

Den opgave varetages normalt af USA's højesteretspræsident, men når den anklagede ikke længere er præsident, går opgaven videre til en senator.

Flere republikanere har allerede protesteret mod rigsretssagen. De mener, at den forbryder sig mod landets forfatning, fordi Trump ikke længere er præsident.

Det argument er dog blevet afvist af Demokraterne.

Trump blev i februar sidste år frikendt ved en anden rigsretssag, hvor han blandt andet var anklaget for magtmisbrug.

Det er første gang i USA's historie, at en præsident skal for en rigsret for anden gang. Trump er også den første præsident til at skulle for en rigsret efter at have forladt embedet.

Joe Biden tror ikke på dom i rigsretssag mod Donald Trump

Afvist af Trump: Nu flirter han med Biden

Biden genindfører rejseforbud for europæere til USA

FAKTA: Sådan fungerer en rigsretssag i USA

Mandag aften lokal tid blev anklageskriftet i rigsretssagen mod USA's tidligere præsident Donald Trump overdraget til Senatet og læst op.

Trump er anklaget for at opildne til urolighederne, da urostiftere 6. januar stormede Kongressen i Washington D.C.

Det er anden gang, at Trump skal for en rigsret.

Bliv her klogere på, hvordan en rigsretssag i USA fungerer:

* Den amerikanske forfatning tillader Kongressen at fjerne en præsident fra embedet, hvis denne har begået 'alvorlig kriminalitet'. Det kan være forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.

* En rigsretssag i USA foregår ikke som en dansk rigsretssag eller en almindelig retssag. Sagen har i højere grad politisk karakter.

* Rigsretssager foregår i Senatet, hvor senatorerne - politikere - fungerer som en slags nævninger. Udvalgte medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, fungerer som anklagere i sagen.

* Anklagepunkterne mod præsidenten afprøves nogenlunde som ved en almindelig retssag.

* Når sagen har været fremlagt, skal Senatets 100 medlemmer stemme om, hvorvidt præsidenten er skyldig eller ej.

* To tredjedeles flertal - altså mindst 67 af Senatets 100 medlemmer - skal erklære præsidenten skyldig, hvis vedkommende skal dømmes.

* Det Republikanske Parti sidder på 50 af de 100 pladser i Senatet. Det betyder, at mindst 17 republikanere skal gå imod deres eget parti, hvis Trump skal dømmes.

* Hvis en præsident bliver kendt skyldig, vil vedkommende normalt skulle forlade præsidentposten, mens vicepræsidenten tager over. Men det er ikke aktuelt i denne sag, da Trump forlod embedet 20. januar, hvor demokraten Joe Biden tog over.

* Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt posten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op igen.

Kilder: Reuters, kongressen.com, CNN.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: