Storbank punkterer ny boligboble

Danske Bank går i rette med Nationalbanken, der tidligere på ugen advarede om, at en ny boble truer

Boligejerne behøver ikke at frygte for en boligboble, mener Danske Bank. Foto: Sanne Vils Axelsen
Boligejerne behøver ikke at frygte for en boligboble, mener Danske Bank. Foto: Sanne Vils Axelsen

Der er ikke noget, der peger i retning af en ny boligboble.

Så klar er meldingen fra Danske Bank, efter at Realkreditrådet og Realkreditforeningen netop har offentliggjort de nyeste tal for prisudviklingen på boligmarkedet.

Tallene viser, at huspriserne ligefrem faldt med en halv procent på landsplan i de sidste tre måneder af 2014 sammenlignet med kvartalet før, mens ejerlejlighederne blot steg med beskedne 0,3 procent.

Boligpriserne bliver fulgt med særlig interesse i øjeblikket, ikke mindst i lyset af at Nationalbanken tidligere i denne uge var ude at advare mod en ny boligboble.

Intet at frygte

Men der er ikke noget at frygte, mener Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

– Der er ikke noget i tallene, som indikerer en boble på landsplan. Husmarkedet er kun inde i en skrøbelig bedring. Markedet for lejligheder har det trods alt bedre, men uden at prisvæksten på landsplan er voldsom høj, siger Steen Bocian.

Han henviser til, at huspriserne det seneste år blot er steget med 1,5 pct., mens lejlighedspriserne er vokset med 4,7 pct.

Priser falder fortsat

Specielt når det gælder huse, hæfter Steen Bocian sig ved, at priserne bliver ved med at falde i halvdelen af landet.

– Markedet for huse, som jo størrelsesmæssigt er langt det vigtigste, er ikke inde i noget, der ligner et boble-forløb. Priserne stiger lidt på landsplan, men fremgangen er ikke homogen. Målt over det seneste år er priserne faldet i fem ud af 11 landsdele. Det gælder i Nordsjælland, Fyn, Syd-, Øst- og Vestjylland.

Men heller ikke på det københavnske ejerlejlighedsmarked kan Steen Bocian få øje på den berømte boble:

– Selv om priserne på ejerlejligheder i København er steget med 42 pct. siden bunden, så er der fortsat 11 pct. op til toppen. Det er til trods for, at der har været en betydelig tilflytning og en betydelig indkomstvækst i København under krisen. Det er derfor også for tidligt at konkludere, at der er en boble.

Husk nuancerne

Han mener, at det er nødvendigt at have nuancerne med i diskussionen omkring situationen på boligmarkedet.

– Der er bestemt ikke tale om en stærk udvikling på boligmarkedet i alle dele af landet, men der er da bedring at spore mange steder trods alt.

Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, er heller ikke imponeret over prisudviklingen, især ikke det seneste halve år.

– Priserne på huse er lidt højere end sidste år, men det skyldes især stigninger i første halvdel af 2014, siger hun.

Aktivitet stadig lav

Ane Arnth Jensen hæfter sig også ved, at aktiviteten på boligmarkedet trods fremskridt stadig er på et relativt lavt blus.

– Der er mere gang i hussalget end for et år siden. Man kan dog endnu ikke tale om en salgsfest, da handelsaktiviteten for huse stadig ligger et godt stykke under den gennemsnitlige aktivitet siden midten af 1990’erne.

Udtalelserne står i stærk kontrast til meldingerne fra Nationalbanken tidligere på ugen. Her foreslog nationalbankdirektør Lars Rohde, at Folketinget ophæver skattestoppet på boligskatterne for at undgå en ny boligboble.

– En sådan retablering kan ikke vente til 2020, siger han.

Nationalbanken forventer stigninger på 3,4 pct. i boligpriserne i år og på 3,3 pct. til næste år.

 

42 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere