22-årig luftede ekstremistiske holdninger i fængslet

Kriminalforsorgen havde fokus på Omar Abdel Hamid El-Hussein på grund af ekstremistiske holdninger under fængselsophold. Ikke usædvanligt at unge radikaliseres i fængslet, siger tidligere PET-chef

Han er komplet fucked up i hovedet, siger terror-forsker Lars Erslev

Allerede under et af søndagens pressemøder oplyste PET, at den 22-årige terrormistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein var 'under radaren', men på daværende tidspunkt ville PET-chefen Jens Madsen ikke kommentere yderligere på sagen.

Nu uddyber Kriminalforsorgen så, præcis hvorfor den 22-årige var i PET's søgelys. Ritzau skriver, at Kriminalforsorgen advarede PET om den 22-årige, fordi han udtrykte ekstremistiske holdninger, mens han sad fængslet for et groft knivoverfald. Overfaldet skete i et S-tog i november 2013.

Her ses den mistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein. De to første billeder er taget på tidspunkterne for terrorangrebene, hvor man kan se, at han har skiftet tøj undervejs. Det tredje er taget ved en tidligere lejlighed. Fotos: Politiet Terror Terror: To sigtet for medvirken til drab

Sikkerhedschef i Kriminalforsorgen, Michael Gjørup, siger til nyhedsbureauet, at man ikke giver oplysninger om bestemte personer.

- Men jeg kan sige så meget, at det var en person, som vi havde fokus på, lyder det.

Når Kriminalforsorgen får meldinger om ekstremisme, gives beskeden videre til PET, ligesom den pågældende under ekstra opsyn i form af såkaldt monitering.

Tidligere PET-chef: Ikke usædvanligt
Til Ritzau siger den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, at det langt fra er atypisk, at unge radikaliseres i fængslerne.

- I fængslet har de indsatte tid til at drømme. Her kan det være fristende at hengive sig til at være deltager i en hellig krig. Se bare på briten Richard Reid, siger Hans Jørgen Bonnichsen med henvisning til den britiske 'skobomber', der i december 2001 forgæves forsøgte at detonere sprængstof i sine sko på et American Airlines-fly.

Billede fra Krudttønden efter angrebet lørdag eftermiddag. Her blev tre betjente ramt af skud, mens en civil mand - 55-årige Finn Nørgaard - blev dræbt ude foran kulturhuset. (Foto: Ekstra Bladet) Terror Betjent reddet af skudsikker vest

Her ligger han dræbt på Nørrebro