Advokater: PKK er ikke en terrororganisation

PKK bør ikke anses som en terrororganisation, lyder det fra advokater til kurdiske mænd i terrorstøttesag.

Kurdistans Arbejderparti, PKK, er ifølge anklagemyndigheden en terrororganisation og at støtte PKK er at støtte terror.

Nej, lyder det fra forsvarsadvokaterne i den såkaldte PKK-sag, hvor ti kurdiske mænd er tiltalt for at indsamle op mod 140 millioner kroner til PKK. Sagen er tirsdag blevet skudt i gang ved Østre Landsret.

De tiltalte blev tilbage i oktober frifundet af Københavns Byret for anklagerne om terrorstøtte.

Dengang slog byretten fast, at nok skulle PKK anses som en terrororganisation, men der var ikke bevis for, at de tiltalte havde til hensigt at støtte PKK som sådan, og derfor blev de frifundet.

Ved tirsdagens retsmøde lagde forsvarsadvokaterne op til, at landsretten bør nå frem til et andet resultat omkring PKK's status.

Advokat Gert Dyrn henviste under retsmødet blandt andet til det EU-direktiv, som ligger til grund for den danske terrorlovgivning. Det skelner mellem grupper, som deltager i det, der kaldes en "væbnet konflikt" og oprørs- eller terrorgrupper.

- Det er for mig at se væsentligt. Har konflikten mellem PKK og Tyrkiet karakter af en væbnet konflikt i folkeretslig forstand, så er det ikke omfattet af terrorlovgivningen, lyder det fra Gert Dyrn.

Meget tyder dog på, at forsvarsadvokaterne får svært ved at overbevise landsretten om det synspunkt. I byretten var der ingen tvivl: PKK skal ses som en organisation, der begår terrorhandlinger.

Og samme synspunkt har Østre Landsret tidligere givet udtryk for i sagen mod tv-stationen ROJ, der i 2013 blev dømt efter straffelovens terrorbestemmelser for at føre propaganda for PKK.

Netop ROJ TV spiller en central rolle i sagen mod de ti mænd. Det er nemlig en støttekonto til ROJ TV, som de mange millioner indsamlede kroner er blevet indbetalt til.

Men formålet har ikke været at støtte terror. Det slog advokat Erbil Kaya fast i sine indledende bemærkninger til sagen.

- Jeg kan oplyse, at min klient erkender sig skyldig i at kæmpe for den kurdiske sag. Men i tiltalen, der nægter han sig skyldig

Der ventes dom i sagen i juni 2016.