Amerikansk luftangreb i Irak dræber IS-topmand

Den dræbte er mistænkt for at have været involveret i angreb i Libyen og hente krigere til Syrien fra Danmark

Et af USA's øverste militære mål er tilsyneladende blevet nedlagt.

Mandag melder det amerikanske militær, at det har dræbt en ledende figur i Islamisk Stat. Der er tale om Ali Awni al-Harzi, der har været sat i forbindelse med angrebet på USA's konsulat i Libyen i 2012.

Al-Harzi blev dræbt i et luftangreb i den irakiske storby Mosul 15. juni, oplyser Pentagon.

I angrebet mod USA's konsulat i Libyen for tre år siden blev den amerikanske ambassadør i landet og tre andre amerikanere dræbt.

Ali Awni al-Harzi skulle have samarbejdet tæt med militante grupper med tråde til IS i hele Nordafrika og Mellemøsten.

- Hans død gør det sværere for IS at integrere nordafrikanske jihadister i syriske og irakiske kampe og fjerner en jihadist med forbindelser til international terrorisme, siger Pentagon-talsmand Steve Warren ifølge nyhedsbureauet AFP.

USA har beskrevet al-Harzi som 'højprofileret' medlem af IS.

Han menes at have skaffet penge til gruppen. Samtidig skulle han også have rekrutteret nye krigere og sørget for, at udlændinge kunne rejse til krigsområder.

Blandt andet skulle han have hjulpet folk fra Danmark til Syrien via Tyrkiet, skriver AFP.

Al-Harzi betragtes som en af de første personer, der sluttede sig til IS som kriger, og han blev udnævnt som "emir" af grænseregionen mellem Syrien og Tyrkiet.

Foruden at have hjulpet folk fra Danmark til Syrien, skulle han også have sørget for, at personer fra Albanien og Storbritannien kunne krydse grænsen til det krigshærgede land.