Annonce:
Annonce:

Anklageskrift mod terror-tiltalte: Ville skræmme og ødelægge Danmark

Justitsminister Søren Pind besluttede onsdag, at fire personer skulle tiltales for terrorisme

Omar El-Hussein skudt og dræbt af politiet på gaden i København i de sene nattetimer 15. februar sidste år.
Annonce:
Følg Terror

Efter næsten at have været sigtet i et år for medvirken til drab og drabsforsøg, bestemte justitsminister, Søren Pind, onsdag, at fire af de fem sigtede skulle tiltales for terrorisme.

De fire er tiltalt efter straffelovens § 114, der handler om manddrab, der begås som led i en terrorhandling, som har forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller øve tvang mod myndighederne.

Efter tiltalen onsdag kom frem, har Ekstra Bladet søgt aktindsigt i anklageskriftet mod de fire. Her står, hvad de fire helt konkret er blevet tiltalt for at have gjort.

Alle handlingerne er sket, efter Omar el-Hussein skød mod Krudttønden på Østerbro, og tiltalen berører altså kun tiden derefter, hvor Omar el-Hussein skød mod synagogen på Krystalgade i København.

De fire har ifølge anklageskriftet:

Annonce:

'Dels udtrykkeligt, dels gennem deres vedvarende og tætte kontakt til Omar el-Hussein ... tilskyndede ham til angrebet ved synagogen eller til at begå tilsvarende alvorlig kriminalitet'.

Fire er tiltalt for medvirken til terror i København

Derudover skulle de have videregivet en hættetrøje, en skuldertaske, 7,65 mm ammunition og 9 mm ammunition som Omar benyttede ved angrebet mod synagogen, og derudover skulle de have købt og betalt brugen af den computer, som Omar brugte på internetcafeen Powerplay til at finde sit næste mål efter angrebet mod Krudttønden.

Hele tiden en terrorsag
Tiltalen mod de fire kommer ikke bag på advokat Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for en af de nu terror-tiltalte, selvom politiet har lurepasset med at sigte de fire for terror.

- Det er jo justitsministeren som bestemmer om tiltalen skal rejses, og vi har hele tiden regnet med, at det ville ske. Politiet kunne godt have valgt at rejse sigtelse for terrorisme fra starten, men man har ventet og ladet ministeren træffe beslutningen, siger advokat Michael Juul Eriksen.

Annonce:

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas siger til Ekstra Bladet, at sagen hele tiden har været efterforsket som en terror-sag, selvom de sigtede kun har været sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg, men at det ved den endelige vurdering af det omfattende efterforskningsmateriale blev besluttet at rejse tiltale for terrorisme.

- Vi vurderer, at der kan føres bevis for, at de har medvirket til angrebet på Synagogen, men ikke ved Krudttønden, siger statsadvokaten.

Lurepassede med tiltale: Fire hjalp Omar med angrebet på Synagogen

Justitsministeren bestemte
Det var som nævnt først i artiklen på opfordring af Søren Pind, at de fire mænd blev tiltalt. Det kom frem i en pressemeddelelse, som blev sendt ud onsdag eftermiddag.

- Anklagemyndigheden har i dag – efter min beslutning – rejst tiltale mod fire mænd for medvirken til terrorisme i forbindelse med angrebet ved Københavns Synagoge. Som justitsminister er det en af mine fornemmeste opgaver at værne om danskernes tryghed og sikkerhed. Med tiltalen er der taget et vigtigt skridt i forhold til at retsforfølge de personer, der efter anklagemyndighedens opfattelse bærer et medansvar for terror-angrebene i København.

Til Ritzau siger ministeren desuden:

Annonce:

- Man kan med sikkerhed føre bevis for, at de pågældende har medvirket i Omar el-Husseins misgerninger ved at udlevere ammunition, i forhold til da han skulle bruge det ved synagogen.

Københavns Byret indleder nævningesagen den 10. marts i år. Der er afsat 30 retsdage til sagen, hvor dommen ventes efter sommerferien.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: