Ekspert: Koalition øger faren i Danmark

- Islamisk Stat har aktive medlemmer i Europa, siger international terrorforsker

To amerikanske gidsler, her Steven Sotloff, blev halshugget af Islamisk Stat som hævn for USA’s bombeangreb. Nu er Danmark med i krigen. Foto: AP
To amerikanske gidsler, her Steven Sotloff, blev halshugget af Islamisk Stat som hævn for USA’s bombeangreb. Nu er Danmark med i krigen. Foto: AP

Det kan øge truslen om terror herhjemme, at Danmark nu går med i en såkaldt 'kernekoalition', der skal træde op mod Islamisk Stats brutale ekspansion i Mellemøsten.

14. juni offentliggjorde Islamisk Stat billeder af massedrab på regeringssoldater ved Tikrit. (Foto: AP) Tæt på Jeg skjulte mig i massegrav

Sådan lyder vurderingen overfor Ekstra Bladet fra den internationale terrorekspert Lorenzo Vidino.

Den italienske forsker har i mange år fulgt islamismen og dens politiske vold.

Udløser reaktion
– Kan USA og Europa blive mål for direkte angreb fra Islamisk Stat?

– Det er meget svært at forudsige. Dette handler ikke om matematik. Men en aktion udløser en modreaktion. Det er rimeligt at antage, at lande, der blander sig direkte i islamisternes dagsorden, bliver et mere sandsynligt mål. Jeg tror, der øger risikoen for et hævnangreb. Det er en ubehagelig realitet, men ikke det samme som, at det vil ske.

Se også: Alle vil brænde IS-flag

– Vi ved, at Isis (Islamisk Stat, red.) både har aktive medlemmer og sympatisører i Europa, herunder Danmark. Og her taler vi om to drivkræfter.

Hvilende celler
– Den ene består af folk, der er direkte forbundet med Isis. Som optræder under kommando og efter en plan. Folk, som nu er i Syrien eller Irak og bliver sendt tilbage som en slags hvilende celler. De kan udføre koordinerede og avancerede angreb.

Se også: Sigtet for terrorstøtte - nu indsamler de igen

– Den anden mulighed kan være en tilfældig fyr, som bor i Danmark, støtter gruppen, sympatiserer med deres ideologi og pludselig gør noget på egen hånd, siger Lorenzo Vidino.

Islamiske krigere rykker frem. Indsat gruppens leder al-Baghdadi, der har udråbt som sig selv som kalif. (Foto: AP)
Islamiske krigere rykker frem. Indsat gruppens leder al-Baghdadi, der har udråbt som sig selv som kalif. (Foto: AP)
 

130 rejst i krig
Sidst i januar vurderede Politiets Efterretningstjeneste, PET, at konflikten i Syrien er central for terrortruslen i Danmark, der stadig vurderes som alvorlig ni år efter starten på Muhammed-krisen.

Se også: K og LA vil lukke omstridt Grimhøjmoské

I Syrien er Islamisk Stat en central aktør i borgerkrigen og kontrollerer betydelige områder ligesom i Irak.

PET vurderer, at op til 130 danske islamister er rejst ned for at kæmpe som hellige krigere. 11 formodes dræbt.