Avis: Vi har forpurret IS-angreb i London

En graverjournalist blev ifølge The Sun hvervet af Islamisk Stat til at udføre bombeangreb ved militærparade

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

Et bombeplot planlagt af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) havde angiveligt til formål at dræbe både soldater og tilskuere ved en militærparade i London lørdag.

Men ifølge avisen The Sun formåede politiet at afværge angrebet - med hjælp fra avisens graverjournalist, der var blevet rekrutteret af IS-bevægelsen til at stå for angrebet.

Bombeplanen skulle have været udført i forbindelse med en parade ved Armed Forces Day til ære for landets soldater.

Den hjemmebyggede bombe skulle eksplodere tæt på stedet, hvor soldaten Lee Rigby i 2013 blev hakket ihjel af to radikale muslimer på åben gade.

Det er ifølge The Sun islamisten Junaid Hussain, der er rejst til Syrien fra Storbritannien, som uvidende om undercover-journalistens rigtige identitet har trænet ham i at bygge en bombe ved hjælp af en trykkoger og "husholdningsting som eksempelvis søm."

Bomben skulle være identisk med den, der dræbte tre mennesker og sårede 264 ved Boston Marathon i 2013.

- Det bliver stort. Vi vil ramme de vantro hårdt, om Gud vil det. Ramme deres soldater i deres eget land. Soldater, der har gjort tjeneste i Irak og Afghanistan, vil være til stede. Hop ind i folkemængden og detoner bomben, har Hussain angiveligt sagt til journalisten.

- De tror, at de kan dræbe muslimer i Irak og Afghanistan og komme tilbage til Storbritannien og være i sikkerhed. Vi vil ramme dem hårdt. Med Allahs vilje vil du ikke være spildt, bror, lød det videre ifølge The Sun.

Junaid Hussain, der i dag kalder sig Abu Hussain al-Britani, står ifølge den britiske avis i spidsen for IS' internetgruppe CyberCaliphate og sendte bombeinstruktionerne ved hjælp af krypterede e-mail.

Han kom i kontakt med journalisten 1. juni, hvor han spurgte, om journalisten ville "gøre noget derovre" og lovede ham en "nem billet til paradis". Fire dage senere svarede den pågældende, at han var "villig til at udføre arbejde i Allahs navn".

Den hvervede mand skulle efter planen have taget bomben i en rygsæk og detoneret den som ved angrebet i London i 2005. Han skulle også optage en martyrfilm til IS, der ville offentliggøre den efterfølgende.

The Sun byggede aldrig bomben, understreger avisen.

Politiet i London arbejdede ifølge The Sun fredag aften på sikkerhedsforanstaltninger ved paraden, og en talsmand siger til avisen, at "offentligheden opfordres til at møde op og deltage i begivenheden som planlagt."

/ritzau/