Bagmand til bombeangreb henrettet

Yakub Memon blev hængt i indisk fængsel på sin fødselsdag for medvirken i angreb, der dræbte 257 personer

En af bagmændene bag en række bombeangreb i den indiske storby Mumbai er natten til torsdag dansk tid blevet henrettet, oplyser indiske medier ifølge BBC og flere internationale medier.

Yakub Memon blev henrettet ved hængning på sin 53-års fødselsdag for sin rolle i det, der kaldes det værste terrorangreb i Indien, hvor 257 personer blev dræbt.

Henrettelsen fandt sted i et fængsel i byen Nagpur i det centrale Indien, beretter nyhedsbureauet IANS og citerer kilder i fængselsvæsnet.

Memon, der er regnskabsuddannet, blev i 2007 kendt skyldig i at have finansieret terrorbomberne - og retten i Mumbai dømte ham samme år til døden.

Han var desuden lillebror til Tiger Memon, en af de to personer, som anklages for at være hjernerne bag angrebene. Tiger Memon og partneren Dawood Ibrahim har været på flugt siden 1993 og er blevet dømt in absentia.

Yakub Memon har anmodet om benådning flere gange, men den sidste appelmulighed blev afslået i sidste uge, og derfor var det ventet, at henrettelsen var nært forestående.

I alt 13 eksplosioner rystede fredag 12. marts 1993 Bombay, som byen officielt hed dengang. Millionbyens aktiebørs var blandt de bygninger, der blev ramt.

257 personer mistede livet og 700 andre blev såret på "Sorte Fredag", som dagen kaldes.

Bombeangrebene var ifølge indiske efterforskere ment som hævn, efter at yderliggående hinduer havde ødelagt en moské fra det 16. århundrede i den nordindiske by Ayodha.

I alt er 100 personer fundet skyldige i forbindelse med angrebene i Mumbai. Mange af dem er blevet dømt til døden for deres rolle.