Belgien: Fem personer sigtes for terror

Belgisk anklagemyndighed vil efterforske terrorisme efter anholdelser af islamister rundt om i landet

Politiet var talstærkt til stede under aktionen i går. (Foto: AP)

Efter en storstilet politirazzia i Belgien mod islamister, der er hjemvendt fra Syrien, er fem personer nu blevet sigtet for terrorisme.

Det oplyser den offentlige anklager ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aktionen fandt sted torsdag aften og nat, hvor belgisk politi slog til flere steder i landet.

Politiet stormede blandt andet en lejlighed i byen Velviers, og ifølge efterforskere lykkedes det dermed politiet at forhindre et terrorangreb mod politifolk bare få timer eller dage inden, det skulle ske.

Det oplyste den belgiske statsadvokat Eric Van Sypt på et pressemøde i Bruxelles fredag.

– Efterforskning har vist, at disse mennesker havde til hensigt at dræbe adskillige politifolk på gaden og på politistationer.

Da politiet stormede lejligheden, åbnede de formodede terrorister ild mod sikkerhedsstyrkerne, som efter flere minutters skududvekling havde dræbt to og anholdt en person.

I løbet af torsdag nat er yderligere 14 personer blevet anholdt, og nu er altså i alt fem personer blevet sigtet for terrorisme.

I forbindelse med anholdelserne beslaglagde politiet flere militære skydevåben, samt en mængde sprængstof. Derudover har man beslaglagt adskillige politiuniformer, som menes at skulle være brugt som udklædning under terrorangrebet.

Ikke forbindelse til Paris

To af de nu i alt 15 varetægtsfængslede blev anholdt i Frankrig, men det til trods mener den belgiske anklagemyndighed ikke, at der er forbindelse mellem det afværgede terrorangreb i Belgien og de islamister, der i Paris dræbte 17 uskyldige mennesker på henholdsvis Charlie Hebdo og i et jødisk supermarked.

Eric Van Sypt understregede på pressemødet fredag, at belgisk politi i flere uger – altså længe før angrebet på franske Charlie Hebdo – har overvåget hjemvendte belgiske Syrien-krigere, og at det var denne efterforskning, der førte til aktionen torsdag.

Han bekræftede i den forbindelse, at de to dræbte netop var hjemvendt fra Syrien.