Belgisk minister går af efter hård kritik af sikkerhed

Transportministeriet er blevet beskyldt for at have ignoreret EU-rapporter om brister i sikkerhed i lufthavn

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Belgiens transportminister træder tilbage efter beskyldninger om, at hun har ignoreret to stærkt kritiske EU-rapporter om store brister i sikkerheden i de belgiske lufthavne.

Den manglende sikkerhed blev blotlagt ved selvmordsangrebet 22. marts i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles.

- Transportminister Jacqueline Galant har over for kongen tilbudt at træde tilbage. Tilbuddet er accepteret, siger den belgiske premierminister, Charles Michel, som kort forinden havde holdt regeringsmøde.

Det er to grønne belgiske oppositionspartier, der har lækket de klassificerede EU-rapporter forud for en belgisk parlamentshøring på torsdag.

Den første rapport, der er udarbejdet af EU-Kommissionen efter inspektioner i Bruxelles og Liege i 2011, fandt "alvorlige mangler" i den belgiske sikkerhed på fem områder, herunder overvågning af udenlandske luftfartsselskaber og kontrol af fragt.

EU-Kommissionen fandt desuden mangler på tre andre områder, herunder sikkerhedsøvelser med personalet, og bad belgiske myndigheder om at rette op på forholdene med det samme.

Men det så ikke meget bedre ud, da EU-Kommissionen i 2015 fulgte op på den første rapport.

Jacqueline Galant har afvist, at hun har kendt de to kritiske EU-rapporter, men en topembedsmand har sagt, at han har orienteret hendes ministerium om dem.

Rystede lufthavnsansatte og rejsende gennemgik et sandt mareridt, da terrorister ofrede deres liv og mange andres i et selvmordsangreb i Bruxelles lufthavn 22. marts.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 (Foto: AP)