Belgisk politi droppede terrorsag af mangel på penge

Politimand i Molenbeek tippede myndighederne om brødrene Abdeslam, ti måneder før de deltog i angreb i Paris

26-årige Salah Abdeslam (på billedet) og hans bror Brahim Abdeslam var i politiets søgelys ni måneder før de deltog i terrorangrebet i Paris. Men en nærmere efterforskning af de to blev droppet på grund af pengemangel. (Politifoto)
26-årige Salah Abdeslam (på billedet) og hans bror Brahim Abdeslam var i politiets søgelys ni måneder før de deltog i terrorangrebet i Paris. Men en nærmere efterforskning af de to blev droppet på grund af pengemangel. (Politifoto)

Ni måneder før angrebene i Paris droppede belgisk politi på grund af pengemangel en undersøgelse af to brødre, der senere deltog i massakren, selv om de på forhånd var blevet udpeget som terrormistænkte.

Det fremgår ifølge den belgiske avis Le Soir af en rapport, der er afleveret til en undersøgelseskomité i Belgiens parlament.

Parlamentskomitéen skal granske fejl begået af de belgiske myndigheder i tiden op til angrebene i Paris 13. november sidste år, hvor 130 blev dræbt.

Terror Voldsom video: Her sprænger Paris-bomber sig selv i luften

Rapporten beskriver, hvordan Belgiens føderale politi opgav at følge brødrene Salah og Brahim Abdeslam ni måneder før angrebene i Paris, fordi der ikke var råd til det.

En lokal politibetjent i den socialt belastede indvandrerkommune Molenbeek, der har udklækket flere terrorister, tippede de føderale myndigheder om de to brødre tilbage i januar 2015.

Derefter bad en antiterroranklager det føderale politi om at kigge nærmere på brødrene Abdeslam, blandt andet ved at holde øje med deres telefonsamtaler og e-mails.

Terror Mistænkt for Paris-angreb sigtes for drabsforsøg i Belgien

Men politienheden fulgte aldrig op på mistanken, fordi de ifølge rapporten både manglede mandskab og penge til at efterforske de to brødre.

Under angrebene i november sidste år sprængte Brahim Abdeslam sig selv i luften foran en bar, mens hans bror Salah Abdeslam som den eneste overlevende mistænkte fra angrebene i Paris blev anholdt i Molenbeek 18. marts.

De belgiske myndigheder er blevet udsat for voldsom kritik både hjemme og i udlandet for ikke at have gjort mere for at forhindre angrebene i Paris.

(Foto: AP) Terror Belgisk minister går af efter hård kritik af sikkerhed

Kritikken er kun steget efter angrebene 22. marts i lufthavnen og metroen i Bruxelles, hvor 32 blev dræbt af tre selvmordsbombere.

Der har vist sig at være klare forbindelser mellem angrebene i Paris og Bruxelles.

Salah Abdeslam venter i øjeblikket på at blive udleveret fra Belgien til retsforfølgelse i Frankrig. Han har afvist, at han på forhånd kendte til angrebene i Bruxelles.