Blodig start på året i Tyrkiet: Her har terroren ramt

Den tyrkiske hovedstad Ankara blev søndag aften ramt af et blodigt terrorangreb, der er det sjette i rækken alene i år

Se de dramatiske optagelser fra Ankara kort efter selvmordsangrebet søndag aften. (Video: AP)

Har du familie, der er bosiddende i Tyrkiet, og som er bekymret over udviklingen? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Søndag aften blev den tyrkiske hovedstad Ankara rystet af en voldsom eksplosion på den befærdede Atatürk Boulevard, tæt på hjertet af millionbyen.

37 mennesker meldes indtil videre dræbt i det gruopvækkende selvmordsangreb, mens mere end 125 mennesker blev såret, da en bil fyldt med sprængstof sprang i luften klods op ad en stribe busser, som sætter mange passagerer af og tager flere med på netop det sted.

Angrebet på den tyrkiske hovedstad kommer som det seneste i rækken på flere angreb i et indtil videre særdeles blodigt 2016, der ikke engang har varet to en halv måned.

Se også: Sikkerhedskilde: Selvmordsbomber var kvinde fra PKK

Angrebet er dog det hidtil blodigste af de indtil videre seks terrorangreb, der har ramt Tyrkiet i år, men det samlede dødstal nærmer sig 100 i alt for de seks angreb, hvoraf et på forunderlig vis endte uden andre dræbte end de to militante kvinder, der udførte angrebet.

I lighed med et angreb i Istanbul 10. januar, var søndagens angreb rettet direkte mod civilbefolkningen og turister. Attentatmanden bag angrebet i januar, der blandt andet kostede 12 tyske turister livet, viste sig at være tilknyttet Islamisk Stat, men ifølge tyrkiske sikkerhedskilder tyder meget på, at blandt andet en kvinde med relationer til det kurdiske arbejderparti  PKK står bag.

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 14. mar. 2016 - kl. 10:20 Dødstal stiger til 37 efter selvmordsangreb i Ankara

Du kan læse nærmere om årets angreb i Tyrkiet i grafikken herunder:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Resolut svar fra Tyrkiet
Ingen har endnu taget ansvaret for søndagens angreb, men hvis det viser sig at være PKK, vil det være tegn på en ny strategi for den kurdiske gruppe, der ellers typisk angriber militære mål eller andet tilknyttet regeringen.

Selvom efterforskningen af angrebet endnu er i den indledende fase, var den tyrkiske regering ikke sen til at svare mod kurderne. Således sendte Tyrkiet allerede tidligt mandag i alt 11 bombefly til det nordlige Irak, hvor de bombede områder, hvor PKK befinder sig, skriver nyhedsbureauet AP.

Se også: Skepsis hos S: Tyrkiet-terror bliver en undskyldning for overgreb på menneskeret

Derudover foretog tyrkiske sikkerhedsstyrker i de tidlige morgentimer anholdelser af i alt 38 PKK-medlemmer i byen Adana, mens 15 militante blev anholdt i Istanbul. Alle er mistænkt for at have relationer til søndagens angreb.

UM: Bare tag til Tyrkiet
Ifølge Udenrigsministeriet var der ikke nogen danskere, der kom til skade ved angrebet, selvom tusindvis af danskere i øjeblikket opholder sig i Tyrkiet.

Foto: AP Krig & katastrofer - 14. mar. 2016 - kl. 05:06 Ingen danskere blandt de dræbte i Ankara

På trods af de mange angreb har Udenrigsministeriet ikke frarådet rejser til Tyrkiet, med undtagelse af området tæt på grænsen til Irak og Syrien.

Mandag eftermiddag har ministeriet ændret i rejsevejledningen for Tyrkiet, hvor det seneste angreb bliver omtalt, men danskere kan fortsat rejse til landet med Udenrigsministeriets velsignelse.

- Vi har i dag vurderet, om vi skulle ændre på det overordnede sikkerhedsniveau, altså om der er nogle områder, vi fraråder at rejse til. Det ændrer vi ikke, men vi gør selvfølgelig opmærksom på, at der har været et terrorangreb i Ankara i går, siger Ole Egberg Mikkelsen, centerchef i Center for Borgerservice og Kommunikation i Udenrigsministeriet, til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at Ankara ikke er et typisk rejsemål for danske turister, men at det i højere grad er langs kysten ud til Middelhavet og Det Ægæiske Hav, at danske turister færdes. Og her er der ingen ændringer.

- Vi prøver at gøre de danske rejsende opmærksomme på de risici, der er, og prøver at sætte det lidt i perspektiv. Hvis man skal til Tyrkiet er der jo forskel på, om man skal til storbyerne Istanbul eller Ankara, eller om man skal til et turiststed. Der har i hvert fald hidtil været en forskel i det mønster, vi har set i de terrorangreb, der har været, siger han.

Tag dine forholdsregler
Man bør derfor tage nogle forholdsregler, når man opholder sig i landet.

- Under alle omstændigheder bør man holde sig i stor afstand fra politiske demonstrationer og lignende. Og så er det også godt at holde sig løbende orienteret på det sted man er. Det kan man for eksempel gøre gennem medierne eller ved at spørge i receptionen på det hotel, hvor man er, om der er noget, man skal være særligt opmærksom på, siger Ole Egberg Mikkelsen.

- Generelt kan man også sige, at mønsteret i de terrorangreb, der har været i Tyrkiet, er, at det typisk er på steder, hvor mange mennesker samles. Nu er jeg godt klar over, at det kan være svært helt at undgå sådan nogle steder som for eksempel større turistattraktioner og trafikknudepunkter, men det er typisk på sådanne steder, at risikoen er størst, siger han.

Selvom Tyrkiet har været udsat for mange angreb, regner centerchefen ikke med, at ministeriet vil fraråde folk at rejse til Tyrkiet, bortset fra grænseområderne til Irak og Syrien.

- Hvis man ser på, hvor vi fraråder rejser, er det lande som Somalia og Syrien, altså lande hvor sikkerhedssituationen er helt anderledes. I Tyrkiet er der en myndighedsstruktur og en sikkerhedshåndhævelse, som er velfungerende. Det er jo heller ikke sådan, at vi fraråder rejser til Paris, selvom der har været terrorangreb der, siger han.

Udenrigsministeriet anbefaler i øvrigt, at man downloader app'en 'UM Rejseklar', når man rejser til udlandet. Gennem den vil man blive direkte orienteret af Udenrigsministeriet, hvis der sker noget i det område, man færdes i.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere