Annonce:
Annonce:

Bonnichsen: Sådan arbejder efterretningstjeneste under terrorangreb

Mens det svenske politi efterforsker angrebet i Stockholm, forsøger de danske kollegaer at hjælpe fra en afstand, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen

Få seneste nyt fra Stockholm lørdag morgen
Annonce:
Følg Terror

Fredag eftermiddag torpederede en lastbil ind i en folkemængde i den svenske hovedstad, Stockholm. Indtil videre er tre mennesker blevet meldt dræbt i angrebet, der bliver betragtet som terror. Otte mennesker blev såret.

Gerningsmanden er stadig på fri fod.

Der gik blot få minutter, fra det svenske politi modtog anmeldelsen om angrebet, til den svenske efterretningstjeneste, Säpo, var på sagen.

Det forklarer Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for rejseholdet ved Politiets Efterretningstjeneste:

- Uanset, hvor i Europa sådan en terrorhandling finder sted, trækker man en operationsplan ned fra hylderne, og her står trin for trin, hvad der skal gøres: Hvem man skal underrette og hvilke aktiviteter, man skal sætte i gang.

Svensk politi: Gerningsmanden er på fri fod

Annonce:

Som en del af proceduren starter politiet med at skabe sikkerhed og tryghed i området. Området bliver spærret af, der afsøges for andre trusler, folk bliver guidet væk, og så starter efterforskningen.

Artikler fortsætter under billedet...

Foto: Aftonbladet
Foto: Aftonbladet
 

 Dansk top-politiker fanget i tog i Stockholm

Efterforskningen
Det svenske politi fortæller, at de endnu ikke har pågrebet gerningsmanden. Ham efterlyser de nu samt vidner, der var til stede under angrebet. Samtidig undersøger og efterforsker de området og motivet for angrebet, således de kan skabe et stærkt fundament for senere sigtelser.

- De skal kunne bevise, at hvem, der gjorde det og hvorfor, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man lige nu holder sig så åbne som muligt, og dermed ikke lægger sig fast på en helt bestemt retning, men der er meget, der tyder på, at der er tale om terror.

Dansk øjenvidne i Stockholm: Politiet råbte 'LØB'

Annonce:

Klassisk terrormetode
Selvom det endnu er meget tidligt at konkluderer noget, påpeger Hans Jørgen Bonnichsen, at langt de fleste spor peger mod, at der er tale om et terrorangreb.

Først og fremmest er angrebet nærmest en tro kopi af de angreb, der fandt sted sidste år i Nice og Berlin, og ligeledes er metoden klassisk for terrorister.

- Det handler for terroristerne om at ramme så bredt som muligt i et hug. Det er et effektivt redskab, fordi det drejer sig om at skabe så meget frygt som muligt, og frygten er netop deres stærkeste redskab, forklarer han.

 Svenske Emil: Håber inderligt at det er en ulykke, ellers ...

Artikler fortsætter under billedet...

Foto: Aftonbladet
Foto: Aftonbladet
 

Dansk hjælp
Hos dansk politi og efterretningstjenester følger man situationen i Stockholm nøje, men det sker fra en afstand, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen:

- Vi holder os på afstand de første par timer, for de har så rigeligt at se til på den anden side at Øresund, og vi vil ikke forstyrre deres kæmpe arbejde.

Annonce:

Konkret forsøger især PET at afklare, om der kan være sket noget i Danmark, der har forbindelse til angrebet i Stockholm.

- Er der noget i vores overvågningsbillede, der peger mod Stockholm? Har vi informationer, der kan være værdifulde for opklaringsarbejdet i Sverige? På den måde deltager vi aktivt fra sidelinjen, fortæller han.

Statsminister Löfven: Sverige er blevet angrebet - der er mindst to omkomne

Artikler fortsætter under billedet...

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
 

Intet at frygte
Også i Danmark er nogle sikkerhedsprocedurer gået i gang efter angrebet på vores naboer. Blandt andet overvåger politi og efterretningstjeneste al trafik til og fra Sverige. Både til lands, til vands og i luften.

Men det betyder altså ikke, at den danske befolkning skal frygte at begive sig udendørs, understreger Hans Jørgen Bonnichsen:

- Vi skal ikke frygte noget. Risikoen for, at der sker noget som helst nu, er ikke større end for fem timer siden. Vi må ikke lægge under for frygten, for så har de i virkeligheden vundet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
LIGE NU
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: