Briterne om Theresa Mays 5000 bevæbnede soldater: De kommer ikke til at gøre en forskel

Soldaterne måske kan give et følelse af kortvarig sikkerhed, men at det i sidste ende ikke kommer til at betyde noget, siger flere britere til Ekstra Bladet

Politiet er stadig massivt til stede i byen. Foto: AP/Peter Byrne
Politiet er stadig massivt til stede i byen. Foto: AP/Peter Byrne

Manchester (Ekstra Bladet): Trusselsniveauet blev i aftes hævet fra alvorligt til kritisk i Storbritannien.

Det britiske politi frygter, at endnu et gruopvækkende terrorangreb kan være nært forestående, og der bliver derfor sat soldater ind i gadebilledet.

Ifølge den britiske avis Daily Mail skal op mod 5000 soldater hjælpe politiet med at varetage deres sikkerhedsopgaver ved f.eks. at patruljere ved koncerter, stationer og lufthavne.

Men selvom det betyder, at man nu vil se stærkt bevæbnede soldater i gadebilledet, så kommer det ikke til at gøre den store forskel, mener flere, som Ekstra Bladet har talt med

- Tryghed er noget, du skaber inde i dig selv, og jeg tror ikke, at de kan forhindre et angreb alligevel, siger 37-årige Reese, der arbejder i en carpark, til Ekstra Bladet.

Han har selv en datter på syv år. Hun var ikke med til den koncert i mandags, der kostede 22 mennesker livet og sårede 59. Politiet har tidligere meldt ud, at 12 børn er blandt de dræbte.

5000 soldater sendes på gaden: Frygter nye bombeangreb i Storbritannien

- Det er forfærdeligt, at de går efter børn. De er nogle ’scumbags’. Men jeg tror, at det kommer til at ske igen. Det handler om nogle mennesker, der er hjernevasket, og som ikke bryder sig om vores kultur, siger han.

- De er nogle onde mennesker, siger Reese. Foto: Jakob Jørgensen
- De er nogle onde mennesker, siger Reese. Foto: Jakob Jørgensen

Den 32-årige biludlejer Greyson Contreres deler samme opfattelse, som Reese. Han bor ikke langt væk fra Manchester Arena, og han hørte, da bomben eksploderede.

- Jeg tænkte ført, om det var torden, og jeg kunne ligesom mærke et tryk. Så tændte jeg for mit tv og fandt ud af, hvad der var sket. Jeg tror ikke, at soldater kan forhindre et nyt angreb. Det vil selvfølgelig skabe en følelse af sikkerhed, når man ser dem, men jeg tror ikke, at det kommer til at gøre den store forskel, siger han, da Ekstra Bladet møder ham på vej på arbejde.

Greyson Contreres mener, at soldaterne kan skabe kortvarigt tryghed. Foto: Jakob Jørgensen
Greyson Contreres mener, at soldaterne kan skabe kortvarigt tryghed. Foto: Jakob Jørgensen

Han vil ikke ændre sit livssyn og sin livsstil efter angrebet, men han tænker stadig over det.

- Det vil jeg nok gøre i et par måneder endnu, så vil det efterfølgende komme til at fylde lidt mindre. Men vi nok aldrig rigtig glemme det her i Manchester, siger han.

Vil aldrig til byen igen
Den 62-årige Pauline Jones er heller ikke sikker på, at soldater vil kunne genoprette trygheden. Hun har to jobs og hørte først om angrebet, dagen efter det var sket.

23-årig mand anholdt efter bombeangreb i Manchester

- Vi vil altid være bange for, hvornår det sker igen. Det vil 5000 soldater ikke ændre på. Det er meget frygteligt, at det er sket, men vi forventer nok, at der kommer et andet angreb, siger hun til Ekstra Bladet.

Pauline Jones er meget chokeret efter angrebet, men hun synes ikke, at det er overraskende. Foto: Jakob Jørgensen
Pauline Jones er meget chokeret efter angrebet, men hun synes ikke, at det er overraskende. Foto: Jakob Jørgensen
 

På gaden i Manchester møder Ekstra Bladet også en mor og hendes unge datter. De ønsker ikke at stå frem med navn, da de ikke vil forbindes med tragedien, da de rent faktisk var til stede under Ariana Grande koncerten, hvor bomben sprængte.  

- Vi hørte et stort brag, men der gik nogle sekunder, før vi opfattede, hvad der var sket. Så løb vi bare ud i panik. Vi er stadig meget påvirkede, og jeg tager aldrig til Manchester igen. Jeg bliver i vores lille landsby, siger moderen og fortsætter:

- Det eneste sted, jeg tager hen, er nabobyen og ikke længere væk, siger moderen, mens hun sammen med datteren venter på at komme hjem med et tog.

Selvmordsbomber fra Manchester
Gerningsmanden er blevet identificeret som den 22-årige Salman Abedi, som oprindeligt stammer fra Libyen. Han er dog født og opvokset i Manchester.

Han gik på Salford University, hvor han sidste år droppede ud og begyndte at arbejde i et bageri. Han beskrives som en god fodboldspiller og regelmæssig bruger af cannabis, skriver BBC. Familievenner og naboer til den formodede gerningsmand portrætterer den 22-årige som medlem af en dybt religiøs familie.

Ifølge Financial Times har han været involveret med bander og de seneste år bevæget sig i retning af radikal islamisme.

Og det chokerer faktisk en lille smule den 37-årige Reese, at gerningsmanden var fra hans elskede Manchester.

- Men onde mennesker kan hjernevaske alle. Og gerningsmanden er helt sikkert blevet hjernevasket, ellers gør man jo ikke sådan noget, siger han, inden han vender tilbage til sit arbejde.

Flere havde lagt blomster på Sct Anns plads. Foto: Jakob Jørgensen
Flere havde lagt blomster på Sct Anns plads. Foto: Jakob Jørgensen
 

Manchester-angrebet

* Eksplosionen i koncertarenaen blev meldt til politiet klokken 23.33 dansk tid.

* Britisk politi oplyste kort efter, at man efterforskede episoden som en mulig terrorhandling.

* Tidligt tirsdag satte politichef Ian Hopkins i Manchester tal på de døde og sårede. 22 har mistet livet, mens 59 er kvæstet.

* 60 ambulancer kørte til Manchester Arena efter angrebet. De sårede blev behandlet på otte hospitaler forskellige steder i byen.

* Der er indtil videre navn på fire af de dræbte. En 18-årig kvinde ved navn Georgina Callander, en otteårig pige ved navn Saffie Rose Roussos, en 28-årig mand ved navn John Atkinson og en 15-årig pige ved navn Olivia Campbell.

* Angrebet er ifølge politiet foretaget af en selvmordsbomber.

* Den formodede bombemand hedder ifølge politiet Salman Abedi og er 22 år gammel. Det er dog ikke bekræftet af en retsmediciner endnu.

* Politiet undersøger, om Abedi handlede alene, eller om han var del af et terrornetværk.

* Islamisk Stat hævder i en erklæring at stå bag angrebet. Men den påstand er ikke bekræftet af politiet.

* Den formodede gerningsmand skal have rejst fra London med tog til Manchester. Det oplyser talsmænd fra amerikanske myndigheder.

* En 23-årig mand er derudover blevet anholdt i byens sydlige del som led i efterforskningen.

* I timerne efter angrebet blev samtlige toglinjer fra Victoria Station i Manchester lukket. Vejene ind til arenaen blev desuden spærret af politiet.

* Kort før klokken 2 natten til tirsdag foretog bomberyddere en kontrolleret sprængning af en genstand ved Cathedral Gardens i Manchester. Det viste sig dog at være efterladt tøj.

* Politiet gennemførte igen en kontrolleret sprængning i Manchester-forstaden Fallowfield tirsdag eftermiddag. Den var led i efterforskningen, oplyste politiet.

* Den britiske premierminister, Theresa May, indkaldte til et ekstraordinært sikkerhedsmøde tirsdag formiddag klokken 10 dansk tid.

* Bagefter bekræftede hun ved et pressemøde foran sin embedsbolig i Downing Street, at der er sket et terrorangreb. Hun tog afstand fra "bevidst at ramme uskyldige forsvarsløse børn og unge".

* Både premierministeren og arbejderpartiet Labours leder, Jeremy Corbyn, har suspenderet den igangværende valgkamp på ubestemt tid. Briterne skal til parlamentsvalg 8. juni.

* Sent tirsdag aften hævede Storbritannien trusselsniveauet fra alvorligt til kritisk. Det betyder, at et nyt terrorangreb kan være nært forestående.

* Det britiske forsvarsministerium har givet grønt lys til, at soldater kan støtte politiet ved offentlige arrangementer.

Kilder: Reuters, BBC, dpa, AP, Sky News, Manchester Evening News og VG.