Britisk sikkerhedschef advarer mod terrorangreb i Vesten

Voldsomme angreb mod vestlige lande er ved at blive planlagt af al-Qaeda i Syrien, siger MI5-chef.

Militante fra al-Qaeda i Syrien er i færd med at planlægge angreb på Vesten med det formål at dræbe så mange mennesker som muligt.

Det siger chefen for den britiske efterretningstjeneste MI5, Andrew Parker, i en sjælden tale.

Ifølge Parker vil de militantes mål formentlig være kollektiv transport eller "ikoniske" steder.

Talen var planlagt før onsdagens angreb på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, hvor 12 personer blev dræbt.

- En gruppe centrale al-Qaeda-terrorister i Syrien planlægger store, dødbringende angreb mod Vesten, advarer Andrew Parker og fastslår, at angreb mod Storbritannien er meget sandsynlige.

Al-Qaeda stod bag terrorangrebene på USA i 2001, og i 2005 blev 52 personer dræbt, da al-Qaeda-inspirerede militante angreb offentlige transportsystemer i London.

I dag er det en stigende bekymring for vestlige efterretningstjenester, at mange al-Qaeda-folk fra Pakistan er dukket op i det krigshærgede Syrien. Det betragtes af nogle som et tegn på, at et større angreb mod Vesten kan være under opsejling.

Ifølge Andrew Parker er omkring 600 britiske ekstremister rejst til Syrien, og mange af dem har sluttet sig til den militante gruppe Islamisk Stat, der hærger i store dele af Irak og Syrien.

MI5 har ifølge efterretningschefen de seneste måneder afværget tre potentielt livsfarlige angreb mod Storbritannien.

- Vi står over for et alvorligt trusler, der er vanskelige at bekæmpe, og som formentlig ikke vil forsvinde inden for den nærmeste tid, lyder det fra Parker.

Han efterlyser samtidig bedre muligheder for, at efterretningstjenester kan få adgang til eksempelvis sociale medier som Facebook og Twitter og opsnappe kommunikation om mulige angreb.