Annonce:
Annonce:

Christiansborg-kok tog til Syrien: Dræbt i drone-angreb

Osman Sesay arbejdede i Folketinget, men en dag mødte han ikke på job. Halvandet år senere endte hans liv i Syrien

Et Hellfire-missil fra en amerikansk drone dræbte den danske kok Osman Sesay i Syrien. Foto:
Et Hellfire-missil fra en amerikansk drone dræbte den danske kok Osman Sesay i Syrien. Foto:
Annonce:
Følg Terror

Som kok på Christiansborg lavede Osman Sesay i mere end fire år mad til ministre og folketingsmedlemmer. En dag mødte han ikke på arbejde i Snapstingets køkken. I stedet rejste han til Syrien for at kæmpe i hellig krig. 

Halvandet år senere endte hans 28-årige liv på en støvet parkeringsplads i Raqqa ved siden af top-terroristen Rawand Taher i en regn af amerikanske Hellfire-missiler.

Fra Snapstinget til martyrdøden i Syrien: Sådan var dansk koks hemmelige liv

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger kom Osman Sesay til Danmark fra Sierra Leone i 1992 sammen med sin mor og søskende. Her voksede han op i Valby ved København og gik på Valby Skole. Allerede i løbet af skoletiden gik noget galt, og han blev rodet ind i alvorlig kriminalitet og blev idømt længere fængselsstraffe for ti røverier.

Annonce:

Charmerende og kriminel
Efter at have udstået sin straf kom den unge mand i kokkelære i Snapstinget, og en af hans tidligere kolleger fra Christiansborgs køkken husker ham som charmerende.

Dansk Syrien-kriger tilbageholdt i Tyrkiet

Succesen skulle bare ikke vare ved for den unge mand fra Sierra Leone. En dag dukkede politiet op i køkkenet og anholdt Osman på en meget voldsom måde, husker den tidligere kollega.

Osman Sesay var mistænkt for endnu et røveri og sad isolationsfængslet i lang tid. Her havde han kun kontakt til fængslets imam, og da han blev løsladt uden dom, var han blevet meget troende og radikaliseret.

Mistænkt for dansker-attentat: Hjalp med at planlægge Paris-blodbad

Lukas Dam døde også i Syrien. Foriden havde han i københavnske moskeer haft kontakt til Osman Sesay. Privatfoto
Lukas Dam døde også i Syrien. Foriden havde han i københavnske moskeer haft kontakt til Osman Sesay. Privatfoto

Kontakter i moskeer
Osman Sesay begyndte at komme i forskellige moskeer på Nørrebro i København. I WAKF-moskeen på Dortheavej mødte han blandt andre den meget omtalte danske konvertit og senere Syrienskriger Lukas Dam.

Efter løsladelsen vendte Osman Sesay tilbage til køkkenet på Christiansborg. Men han var forandret, fortæller den tidligere kollega.

Annonce:

– Han var mere indelukket. Det var sådan en skam. Som jeg ser det, blev han smadret af systemet og tiden i isolation.

Syrienkriger snød sig til 122.450 kroner: Så udspekuleret var han

Kollegerne på Christiansborg ser den unge mand blive mere og mere religiøs og hører ham snakke om Syrien i løbet af 2013. En dag dukker han ikke op på arbejde. Siden har de ikke set ham og knap nok hørt om ham.

Fra nødhjælp til kriger
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger rejser Osman Sesay til Tyrkiet og derefter ind i Syrien for at tilslutte sig det islamiske kalifat. Om Osman Sesay har haft indflydelse på, at den 18-årige Lukas Dam i maj 2014 rejser til Syrien, bliver nok aldrig opklaret, men han henter ham i byen Hatay i Tyrkiet og kører ham til Atmeh i Syrien.

Annonce:

Politiken har fortalt, at Osman Sesay begyndte sit liv i Syrien med at kæmpe ved fronten. Efter nogen tid kastede han sig angiveligt over nødhjælpsarbejde, men blev på et tidspunkt taget til fange af oprørere fra Muhajireen-brigaden. Efter sin frigivelse rejste han til Raqqa, hvor meget få ved, hvad han har lavet. 

Vestegns-familie kæmper for Islamisk Stat

En ting er dog sikker. Han endte sine dage sammen med den danske topterrorist Rawand Taher, som USA dræbte i et droneangreb, fordi han var med til at planlægge terrorangrebet i Paris i november 2013.

Fra Snapstinget til martyrdøden i Syrien: Sådan var dansk koks hemmelige liv

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: