Dan Uzans familie: Bruger ikke tid på at tænke på Omar

Familien bearbejder fortsat sorgen efter terrorangrebet mod den jødiske syngagoge, hvor de mistede den 37-årig Dan Uzan, men støtten fra hele Danmark har været en stor hjælp, fortæller hans fætter Fleming Voetmann

Blomsterhav foran synagogen, hvor 37-årige Dan Uzan blev skudt og dræbt. (Foto: Kenneth Meyer og privatfoto)
Blomsterhav foran synagogen, hvor 37-årige Dan Uzan blev skudt og dræbt. (Foto: Kenneth Meyer og privatfoto)

Da den 22-årige danskfødte Omar el-Hussein for en måned siden tog på drabstogt i København, blev den 37-årige Dan Uzan et af hans ofre. En mand, der ifølge sin familie på ganske forbilledeligt brugte sin tid på at bidrage til det danske samfund – blandt andet som del af et frivilligt vagtværn ved den jødiske synagoge. Netop den tjans endte med at koste ham livet.

- Det har været utroligt hårdt og rigtig ubehageligt., siger Fleming Voetmann, fætter til Dan Uzan til Ekstra Bladet.

Dan Asmussen ses på billedet nederst Fotos: Anthon Unger, Jens Dresling  og Jakob Jørgensen Terror - 18. feb. 2015 - kl. 13:20 Jødisk formand: Dan døde ikke forgæves

- Men det har hjulpet rigtig meget, at der i ugerne efter har været en helt overvældende omsorg – ikke bare fra folk, der kendte Dan, men fra alle kredse i Danmark og tilmed fra udlandet. Der er utrolig mange, der har ringet, skrevet, er mødt op hos Dans forældre eller som har lagt blomster ved synagogen. Det har været meget rørende og en stor hjælp i en situation, der ellers virker fuldstændig meningsløs, siger han.

 

Kan ikke bruge vrede til noget
Dan Uzan stod vagt ved en Bat Mitzvah – en jødisk konfirmation – for en 12-årig pige, da den 22-årige terrorist ankom til synagogen på Krystalgade i det indre København kort før klokken 01.00.

Her var festen fortsat i gang, og Omar el-Hussein – der har palæstinensiske rødder – havde tilsyneladende planer om at ramme så mange jøder som muligt. Han skød Dan Uzan i hovedet og ramte også to betjente, inden han tog flugten. Dans liv stod ikke til at redde.

Politiet bevogter dommervagten i København, hvor 18-årig er i grundlovsforhør i terror-sagen. (Foto: Jakob Jørgensen) 112 - 28. feb. 2015 - kl. 09:59 18-årig fængslet for at hjælpe terroristen

- Vi har brugt utrolig lidt tid på at snakke om ham (terroristen, red.), og han har alt i alt fyldt meget lidt i det her. At tale om ham og være vred eller bitter er jo ikke rigtig noget, vi kan bruge til specielt meget – det hjælper os ikke. Det er klart, at man kan blive trist til mode over at se en person, der er født og opvokset i Danmark, ende i sådan en situation – men det tror jeg, at mange borgere i Danmark tænker og ikke kun os i familien, siger Fleming Voetmann.

Han tilføjer samtidig, at selvom Omar el-Husseins brutale drabstogt gennem København – der også kostede den 55-årige Finn Nørgaard livet og sårede seks betjente – har chokeret familien, giver det ikke anledning til vrede mod samfundet eller politiet.

Fleming Voetmann er fætter til den dræbte Dan Uzan. (Privatfoto)
Fleming Voetmann er fætter til den dræbte Dan Uzan. (Privatfoto)
 

Lever videre i Dans ånd
- I det store hele er Danmark et trygt land at leve i, og selvfølgelig er der en grad af antisemitisme, som giver nogle udfordringer, som man ikke skal negligere – men jeg er relativt tryg ved, at politiet og PET ser på hændelserne og på, hvad kan man lære af det, der skete, siger Fleming Voetmann.

Og selv vil familien fortsætte livet, som den plejer.

Weekendens terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein var iført skudsikker vest og klar til kamp, men 38 skud fra politiets automatvåben overlevede han ikke. (Foto: Kenneth Meyer) Krimi Så farlig er den enlige terrorist

- Vi skal fortsætte med at leve det liv, vi hele tiden har levet. Hvis vi skulle gøre noget anderledes, skulle det være at bidrage mere til samfundet, som Dan gjorde det. Hans engagement i det frivillige foreningsliv var meget karakterisk for hans person – og jeg synes, vi skylder hinanden at fortsætte det i hans ånd, siger Fleming Voetmann.

En hilsen fra Dan Uzans basketkammerater. (Foto: Rumle Skafte)
En hilsen fra Dan Uzans basketkammerater. (Foto: Rumle Skafte)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere