Dansk IS-kriger for retten i Tyrkiet

Den 45-årige dansk-libaneser ML nægter at have kæmpet for IS. Jeg ydede bare nødhjælp, siger han

Dansk-libaneseren ML og svensk-irakeren TS føres bort ved arrestationen i februar i den tyrkiske by Seyhan. Foto: ZUMA Press
Dansk-libaneseren ML og svensk-irakeren TS føres bort ved arrestationen i februar i den tyrkiske by Seyhan. Foto: ZUMA Press

En 45 årig dansk-libaneser, ML, afviser, at han har kæmpet for terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Det kom frem under det første retsmøde mod dansk-libaneseren i den tyrkiske by Adana fredag.

ML blev anholdt i Tyrkiet tilbage i februar, hvor han i følge tyrkiske medier blev sigtet for at have planlagt terrorangreb i Europa for IS.

Han blev anholdt sammen med svensk-irakeren, TS, efter de havde forsøgt at komme ind i Tyrkiet med falske identiteter. På deres mobiltelefoner har tyrkisk politi angiveligt fundet billeder, der viser, at de har trænet i håndtering af våben og sprængstoffer hos Islamisk Stat i Syrien.

Under retsmødet afviste ML imidlertid de alvorlige anklager.

Ydede nødhjælp

- Jeg tog til Syrien for at yde nødhjælp. Jeg hjalp familier, der var ofre for krigen i Syrien. I det område, hvor jeg befandt mig, var der ingen terrorgruppe, fortalte ML ifølge Ekstra Bladets kilder i Tyrkiet.

Under retsmødet blev der også spurgt til de fotos, der var fundet af ML med våben og IS flag.

- Flaget har ikke med IS at gøre. Vi tog de billeder med våben for at have minder fra Syrien, forklarede ML.

Han indrømmede dog at have affyret våbene.

- Jeg har skudt med riffel mod et område, hvor der ikke var nogen mennesker. Men jeg deltog ikke i sammenstød. Fordi det område, hvor jeg befandt mig, ikke var sikkert, købte jeg våben. Jeg fik at vide, at når jeg forlod området, ville jeg kunne sælge våbnene igen.

Falske pas

Under retsmødet fortalte ML også, hvilke papirer han havde brugt for at kunne rejse rundt i området.

- For at komme til Syrien, skaffede jeg falske pas i København fra smuglere. De gav mig dokumenter, der havde tilhørt asylansøgere.

I følge Ekstra Bladets kilder i Tyrkiet prøvede ML at komme til Europa via Grækenland. I de sidste tre måneder i Syrien skulle han have fået intensiv træning i våben og sprængstoffer. Det var meningen, at han herfra skulle til Europa og begå et sensationel angreb for Islamisk Stat. Men inden det kom så vidt, blev han og hans svenske medterrorist anholdt på et hotel i byen Seyhan.

Det formodes, at ML, der har en fortid som kok i Danmark, har været i Syrien siden 2014 for at kæmpe for IS.

Tog drone med

Da han tog til Syrien i 2014 skulle han angiveligt have medbragt en drone, som han underviste de øvrige medlemmer i brugen af. Dronen skulle formentlig bruges til at filme de steder, hvor der skulle begås terror.

De tyrkiske myndigheder har derudover fundet kommunikation mellem ML og hans folk i Syrien, hvor det skulle fremgå, at han har overført penge fra Europa til IS i Syrien, mens den svenske statsborger TS sørgede for at overføre udstyr og våben til IS.

Foto af IS-attentatmand

Myndighederne fandt også billeder af Iraks tidligere leder Saddam Hussein og et billede af den dræbte russiske ambassadør i Tyrkiet, Andrei Karlov og hans gerningsmand Mevlüt Mert Altındaş. På billedet står Altintas’ arabiske slogans: 'Vi har svoret troskab til Muhammed for at udføre Jihad!', som han råbte, efter han skød Karlov.

Der er endnu usikkert, om ML på et tidspunkt vil blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen