Dansker i Paris: Vi var tæt på terroristerne

Fotograf Simon Brask var få hundrede meter fra en af de caféer, der fredag blev terrormål

- Det var ikke noget, vi tænkte over der. Men nu her dagen efter er det virkelig gået op for en, hvor tæt på, man har været, siger Simon Brask om terrorangrebene i Paris fredag aften
Fra venstre fotograferne Rasmus kongsgaard , Simon Brask og Magnus schouboe. Foto: Privat
- Det var ikke noget, vi tænkte over der. Men nu her dagen efter er det virkelig gået op for en, hvor tæt på, man har været, siger Simon Brask om terrorangrebene i Paris fredag aften Fra venstre fotograferne Rasmus kongsgaard , Simon Brask og Magnus schouboe. Foto: Privat

- Det er først når vi kommer ind i baren, og alle gæsternes øjne er klistret til tv'et, at det går op for os, hvor voldsomt det her er, siger danske Simon Brask, som i øjeblikket befinder sig i Paris.

Landsholdsstjerne ramt af personlig tragedie i Paris

Sammen med to kolleger tog han i denne uge til Byernes By for at deltage i fotoudstillingen Paris Photo, som skulle åbne lørdag.

Fredag aften var trioen ude og spise og efterfølgende skulle de slutte aftenen af med en drink på en af Paris mange barer i det 11. arrondissement.

Selvmordsbomber havde billet til fodboldkamp: Ville bombe stadion indefra

- Da vi kommer ind på baren, er der virkelig en presset stemning. Folk er stille og stirrer bare på nyhedsoplæseren i tv'et. Det hele handler om bomberne ved Stade de France, men pludselig kommer nyheden om de første skyderier ved en café, siger Simon Brask til Ekstra Bladet.

Surrealistisk
I baren omkring de tre danskere begynder panikken at brede sig. Skyderiet, som nyhedslæseren fortæller om, ligger blot 500 meter fra den bar, hvor de selv befinder sig.

- Det var fuldstændig surrealistisk. Jeg tror bare, vi tænkte, at nu skulle vi bare hjem, fortæller danskeren, som sammen med sine to kolleger bevægede sig ud i mørket og mod deres hotel med informationen om, at en eller flere personer skød vildt omkring sig i den franske hovedstad.

I dag er verden Bleu, Blanc, Rouge

- Det var ikke noget, vi tænkte over der. Men nu her dagen efter er det virkelig gået op for en, hvor tæt på, man har været, siger Simon Brask.

De skal ikke vinde
Efter terrorangrebene fredag aften har den franske præsident Francois Hollande erklæret undtagelsestilstand i landet. Borgerne i Paris er lørdag blevet bedt om at holde sig inden døre i byen.

- Vi sad også inde det meste af dagen i dag, men til sidst begav vi os ud. Vi har det lidt sådan, at terroristerne vinder, hvis vi gemmer os og bliver hjemme, siger Simon Brask. 

Pas fundet tæt på terrorist: Tilhører syrisk flygtning

Ifølge den danske fotograf er det den samme holdning, som trioen har mødt hos franskmændene.

- I dag er der en følelse af sammenhold. Folk er bevidst gået ud for at bevise, at de ikke er bange. Der er ekstremt meget politi og militær, og det er tydeligt at folk er utroligt taknemmelige for deres indsats, siger Simon Brask.

Den danske trio flyver tilbage til Danmark igen søndag.

- Det har været en forfærdelig oplevelse at forlade byen med. Det er uhyggeligt, at tænkte på, at folk har siddet på en dejlig cafe i den smukke by Paris, og så er det hele blevet revet væk af terrorister, som har skudt og dræbt uskyldige og tilfældige mennesker.