Annonce:
Annonce:

Dansker sigtet for at skaffe våben til terrorangreb

Tyrkisk politi mistænker dansker for at skaffe en Kalashnikov og to pistoler til terrorist, der dræbte 39 mennesker på en natklub nytårsnat. PET har nu sigtet danskeren for overtrædelse af terrorlovningen.

Tyrkisk politi tilbageholder en mistænkt i den massive menneskejagt, som blev sat ind i kølvandet på, at 39 mennesker blev skudt og dræbt den 1. januar 2017 på den eksklusive natklub Reina. Foto: Ritzau/Abaca
Tyrkisk politi tilbageholder en mistænkt i den massive menneskejagt, som blev sat ind i kølvandet på, at 39 mennesker blev skudt og dræbt den 1. januar 2017 på den eksklusive natklub Reina. Foto: Ritzau/Abaca
Annonce:
Følg Terror

Det tyrkiske antiterror-politi eftersøger en navngiven dansker, der er mistænkt for at have skaffet våben til terrorangrebet mod natklubben Reina i Istanbul, som kostede 39 mennesker livet. Det skriver den tyrkiske avis Karar, og det fremgår af anklageskriftet mod manden, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Manden er i sidste uge blevet sigtet af PET.

 - PET kan bekræfte, at Sydøstjyllands Politi torsdag den 29. juni 2017 har anholdt og sigtet en person for overtrædelse af terrorlovgivningen. Personen er efterfølgende løsladt, men sagen efterforskes dog fortsat.

PET kommenterer som udgangspunkt ikke på igangværende sager og har derfor ingen yderligere bemærkninger, skriver PET til Ekstra Bladet.

Den 1. januar 2017 ankom Abdulkadir Masharipov til natklubben Reina i en taxa, hvorefter han tog en AK47-maskinpistol ud af bagagerummet og åbnede ild og dræbte de 39 uskyldige, festende gæster.

Annonce:

Våben og ammunition til terrorhandlingen var skaffet af danskeren med krigernavnet, Ibrahim Danyelik. Det har den fængslede usbekisk gerningsmand Abdulkadir Masharipov forklaret i retten, fremgår det af anklageskriftet.

Dansk Syrien-kriger i Raqqa: Voldtægt af vantro er ok

I tidsrummet op til terror-angrebet har danskeren ifølge den anklagede gerningsmand afleveret to pistoler, en Kalashnikov-riffel, en håndholdt radio og ammunition i en lejlighed, hvor terroristen hentede våbnene forud for angrebet på den eksklusive natklub.

På gerningsstedet fandt et undersøgelseshold fra politiet efterfølgende patronhylstre fra et langløbet våben med serienummeret 53966, og det matchede 12 patroner, der blev opdaget under en razzia i en lejlighed, politiet fandt frem til i deres 17 dage lange menneskejagt på terroristerne i januar i år.

Spansk politi: Syrienskriger med dansk pas ville købe våben

Ammunitionen skulle ifølge anklageskriftet være leveret af Ibrahim Danyelik, der ligesom de øvrige anklagede skulle være en del af en terrorcelle med forbindelser til den såkaldte islamiske stat.

Annonce:

Terrorangrebet skulle angiveligt være styret af en af islamisk stats top-emirer Rahmatullah Qassani, og danskeren skulle ud over at have skaffet våbnene til terrorangrebet også have været med til at planlægge operationen.

Det er den tyrkiske avis Karar, som sætter nationalitet på danskeren. Han skulle ifølge politiet være set i Istanbul i en bil på danske nummerplader. I anklageskriftet står danskerens rigtige navn, og da det er ret specielt har Ekstra Bladet fundet frem til, at det kun matcher én person i aldersgruppen herhjemme.

Tusindvis af ekstremister i Sverige: Men i Danmark er det knapt så slemt

Manden er angiveligt kommet til landet som flygtning og har medbragt sin familie og sine fire børn. I en periode har han haft en forretning, der også er omtalt i den lokale presse. Da Ekstra Bladet opsøger stedet, er en af hans tidligere bekendte villig til at tale om den terror-anklagede dansker med de udenlandske rødder.

Annonce:

– Han forlod Danmark i februar 2016. Han kørte i bil til Tyrkiet, så vidt jeg har hørt. Jeg ved ikke, om han blev ekstrem, men den sidste tid fik han langt skæg, men barberede sit overskæg (en mode som tilhængere af den ekstremistiske salafistiske gren af islam ynder at følge, red.)

Fra Snapstinget til martyrdøden i Syrien: Sådan var dansk koks hemmelige liv

Ibrahim Danyelik er fængslet in absentia af de tyrkiske myndigheder, men hans tidligere bekendte mener at have set ham i Danmark for få uger siden. Her gav han udtryk for, at han var på vej ud af landet. Ekstra Bladet har talt med politiet i den kreds, hvor han bor. men de henviser til PET. PET er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Der ligger ingen offentlig tilgængelig eftersøgning på danskeren hos Interpol.

FAKTA: Usbekere i tre angreb på fire måneder

En 39-årig mand fra Usbekistan er anholdt af svensk politi efter fredagens angreb i Sveriges hovedstad, Stockholm. Den anholdte menes at have ført den lastbil, der dræbte fire mennesker på en travl gågade.

Inden for de seneste fire måneder har to andre personer med forbindelse til Usbekistan gennemført angreb i Rusland og i Tyrkiet.

Her følger en række fakta om de tidligere angreb og om militant islam i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan:

* Nytårsaften blev 39 mennesker mejet ned på Reina-natklubben i Istanbul. Den usbekisk-fødte Abdulkadir Masharipov har tilstået.

* I mandags blev en bombe sprængt i metroen i Sankt Petersborg i Rusland. 13 mennesker blev dræbt ved det formodede selvmordsangreb. Gerningsmanden menes at være den 22-årige russer Akbarjon Djalilov, der blev født i Usbekistan.

* Fattigdom, korruption og et kvælende politisk klima i det centralasiatiske land har fået unge mænd til at melde sig til militante jihadistgrupper.

* Den internationale ngo og tænketank International Crisis Group anslår, at mellem 2000 og 4000 militante fra Centralasien, herunder Usbekistan, kan have meldt sig under Islamisk Stats (IS) faner.

* Usbekistan, der har grænser til Afghanistan, har aldrig offentliggjort tal for, hvor mange af landets statsborgere der menes at kæmpe for jihadistgrupper.

* International Crisis Group vurderer, at usbekere udgør den største enkeltgruppe af centralasiater under IS-faner.

* I det centrale Asien er der flere gamle jihadistgrupper, herunder Usbekistans Islamiske Bevægelse (IMU), der formelt støtter IS.

* IMU regnes for en terrorgruppe af USA. Ifølge oplysninger fra FN har nogle af IMU's ledere haft topposter i al-Qaeda.

* Mange af gruppens folk er eller har været i Afghanistan, hvor de har lidt store tab under amerikanske angreb.

* Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 slog Usbekistan hårdt ned på militant islam under ledelse af den mangeårige leder Islam Karimov, der døde i 2016.

* I 2012 forlod Usbekistan en russiskledet sikkerhedsorganisation og opsagde USA's leje af en base, der blev brugt i forbindelse med USA's Afghanistan-operationer. Det skete, efter at USA havde opfordret til en uafhængig undersøgelse af Usbekistans voldelige indgreb mod protester i 2005.

Kilde: AFP.

¨

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: