Den maskerede slagter: Anholdt men løsladt i 2009

Britisk efterretningstjeneste overvågede og anholdt - men løslod - den mand, der senere menes at have skåret halsen over på flere IS-gidsler

Jihad-John - i følge Washington Post's kilder identificeret som den 26-årige Mohammed Emwazi fra London.
(Foto: AP)
Jihad-John - i følge Washington Post's kilder identificeret som den 26-årige Mohammed Emwazi fra London. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Han kunne måske være blevet stoppet. Han var under overvågning fra den britiske efterretningstjeneste. Han flirtede stærkt med religiøs radikalisme. Myndighederne troede, han var på vej til Somalia for at kæmpe for al-Shabab, og MI5 prøvede ligefrem at indlemme ham som undercover-agent.

Alligevel - alle røde alarmer og advarsler til trods - lod myndighederne ham gå.

Der er tale om den dengang ca. 20-årige mand - nu med kaldenavnet 'Jihad-John', der optræder i sort og skærer halsen over på IS-gidsler foran kameraerer. Han blev født i Kuwait, flyttede til London som seksårig og var computer-studerende på Westminster Universitet så sent som i 2009.

Det er Washington Post, der har offentliggjort detaljer og navn - Mohammed Emwazi - på den mand, som avisen i følge deres kilder hævder er identisk med bødlen i sort. En identitet, som britiske myndigheder kun gennem unavngivne kilder bekræfter, men officielt nægter at forholde sig til.

Nye detaljer om Jihad-John

Døbt efter John Lennon
Den maskerede ISIS-kriger blev i sin tid døbt 'John' af nogle af sine gidsler efter John Lennon på grund af sin markante britiske accent. Medier har siden tilføjet det lidet flatterende fornavn 'Jihad'.

Første gang Jihad-John, Mohammed Emwazi, menes at optræde 'offentligt' var, da den amerikanske journalist James Foley i august 2014 blev henrettet for snurrende kamera.

Islamisk Stat offentliggør ny halshugningsvideo

Formodes at stå bag henrettelser og  vandtortur
Han menes også at være ham, der førte kniven over hjælpearbejderen David Haines, der blev dræbt i september, den amerikanske journalist Steven Sotloff, britiske taxachauffør Alan Henning og den amerikanske hjælpearbejder Peter Kassig, samt nogle japanske gidsler. Et løsladt gidsel har proklameret, at Jihad-John også deltog i vandtortur (waterboarding) af fire vestlige gidsler.

Ifølge New York Times har de britiske myndigheder kendt til bødlens identitet i et stykke tid, men har holdt det hemmeligt af efterretningsmæssige årsager. Præsident Barack Obama har også nægtet at forholde sig konkret til mandens identitet.

Cameron efter ny IS-halshugning: De er barbarer  

Nægtede at blive agent
Ifølge Washington Post og adskillige britiske medier har myndighederne  kendt til den unge mands tiltagende radikalisering siden 2009, hvor han og en flok venner blev nægtet adgang til Tanzania.

Ifølge MI5 var de på vej til Somalia for at kæmpe med al-Shabab. Selv forklarede de, at de skulle på safari. I 2013 blev hans familie, ifølge The Guardian, informeret om, at sønnen nu havde sluttet sig til krigszonen i Syrien.

Angiveligt har Jihad-John ved flere lejligheder - og særligt efter episoden i Tanzania - følt sig intimideret og mishandlet af myndighederne. 

Tilbageholdt for anden gang
Emwazi slog sig herefter ned i sit fødeland Kuwait i noget tid, hvor han også planlagde at gifte sig. I 2010 blev han igen tilbageholdt og afhørt af MI5, der sikrede hans fingreaftryk. Herefter kunne han pludselig ikke rejse ind i Kuwait.

- Jeg havde et job ventende på mig og et ægteskab, der skulle til at starte. Jeg føler mig som en fange, bare ikke i et bur men i London. En fængslet person kontrolleret af sikkerhedsagenter, som fraholder mig for at leve mit nye liv i mit fødeland Kuwait, skrev han beklagende til Asim Qureshi, leder af den islamiske organisation Cage, der hjælper tidligere politiske fanger som eks. har siddet fængslet i Guantanamo.

Samme Asim Qureshi fældede tilmed en tåre under et pressemøde torsdag, hvor han i øvrigt valgte at omtale Jihadi-John som et 'rart og godt' menneske.

Qureshi blev flere gange kontaktet af Jihad-John, som udtrykte sin mishag ved situationen og livet i England. Qureshi forsøgte sidste gang at kontakte IS' frygtede bøddel i starten af 2014, men ifølge Washington Post kom der aldrig noget svar.

FAKTA: De tre tidligere halshuggede gidsler

Den formodede henrettelse af briten Alan Henning formodes at være den fjerde i en række, som ekstremister fra Islamisk Stat (IS) står bag.

Her er et kort overblik over de tre tidligere gidselhalshugninger, der alle er udført efter samme skabelon.

* James Foley (USA)

Videooptagelsen af journalisten James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Manden beskylder USA's præsident, Barack Obama, for at være skyldig i halshugningen på grund af USA's bombeangreb på IS i Irak.

- Ethvert forsøg fra dig, Obama, på at nægte muslimer deres ret til at leve sikkert under det islamiske kalifat vil resultere i blodsudgydelser fra dit folk, siger den hætteklædte mand.

Samtidig truer han med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* Steven Sotloff (USA)

Steven Sotloff var ligeledes journalist, og nyheden om henrettelsen af ham kom frem 2. september. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år.

- Jeg er tilbage, Obama, og jeg er tilbage på grund af din arrogante udenrigspolitik mod Islamisk Stat, siger den hætteklædte mand med britisk accent på videoen.

- Lige som dine missiler fortsætter med at ramme vores folk, sådan vil vores knive blive ved med at ramme halsen på dine folk, lyder det videre.

Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* David Haines (Storbritannien)

Videoen af David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet. Det er endnu ikke slået fast, om videoen er ægte.

I optagelsen får Storbritanniens premierminister, David Cameron, skylden for den formodede henrettelse.

- Denne britiske mand betaler prisen for dine løfter, Cameron, om at bevæbne peshmergaer i kampen mod Islamisk Stat.

Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe Alan Henning, der ligeledes er britisk statsborger.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter