Dømte for drabene på Louisa og Maren anker

Tre mænd, der blev idømt dødsstraf for terrordrabene på en norsk og en dansk kvinde, anker deres domme

Retssagen har kørt over mange retsdage. Her ankommer de tiltalte til retten 18. juli.

De mænd, der er blevet dømt for at have dræbt danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland i Marokko, anker deres domme.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Ifølge NTB er det uvist, om de anker skyldspørgsmålet eller alene strafudmålingen, men de tre hovedmænd har tidligere erkendt, at de stod bag drabene.

De tre - 25-årige Abdessamad El Joud, 27-årige Younes Ouziad og 33-årige Rachid Afati - blev 18. juli dømt til døden for drabene på de to skandinaviske kvinder.

Desuden blev en mand idømt 20 års fængsel, og 20 andre fik straffe på mellem 5 og 30 års fængsel for deres rolle i drabene.

De mænd, der er blevet dømt for at have dræbt danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland i Marokko, anker deres domme. Privatfoto
De mænd, der er blevet dømt for at have dræbt danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland i Marokko, anker deres domme. Privatfoto
 

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev dræbt i Atlas-bjergene i december sidste år, da de var på vandretur i området. 

De blev slået ihjel med kniv og efterfølgende halshugget. Det hele blev optaget på video af de tre Islamisk Stat-sympatisører.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Abdessamad og Younes under sagen erkendt, at de dræbte de to kvinder. Rachid har erkendt, at han optog drabene på sin mobiltelefon.

Rachid Afati (til venstre), Younes Ouziad (i midten) og Abdessamad El Joud anker deres domme. Foto: Politifoto/AFP
Rachid Afati (til venstre), Younes Ouziad (i midten) og Abdessamad El Joud anker deres domme. Foto: Politifoto/AFP

Familien til Maren Ueland havde krævet fem millioner marokkanske dirham - cirka 3,5 millioner kroner - i godtgørelse. Retten tilkendte familien to millioner dirham - omkring 1,4 millioner kroner.

Hendes familie har også besluttet at anke, oplyser familiens marokkanske bistandsadvokat, Azeddine Kabbai, i en e-mail til NTB.

Familiens norske bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen, forklarer til NTB, at familiens anke kom, efter at de dømte havde anket.

Ueland-familien har blandt andet anket, så dens marokkanske bistandsadvokat får ret til at være til stede i retssalen under ankesagen, der ventes at blive behandlet til september eller oktober.

En eventuel erstatning vil blandt andet blive brugt til uddannelse og forebyggelse af terrorisme i Marokko.

Privatfoto 112 - 18. jul. 2019 - kl. 19:19 Mor til terrordræbte Louisa er tilfreds med dødsstraf

24 mænd er tiltalt for drab på Maren og Louisa

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meddelte kort tid efter drabene, at man betragtede sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., som er anholdt i sagen, blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene. Hans forsvarer vil dog anke dommen.

* 24 mænd er blevet tiltalt i sagen - heraf er fire mistænkt for selve drabene. En af de fire forlod dog de andre før drabene. Kravet mod ham lyder på fængsel på livstid, mens kravet mod de andre tre er dødsstraf.

* Der er i sagen rejst anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig "ekstrem ideologi", er anklaget for at hjælpe de fire med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

Kilder: Ritzau, NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Østjyllands Politi.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere