Annonce:
Annonce:

Dræbte 22 til koncert: Politi afslører nye fotos af bombemand og hans kuffert

Politiet i Manchester efterlyser oplysninger om en blå kuffert, som den mistænkte bombemand Salman Abedi er blevet set med i dagene før koncertangrebet

Se nogle af øjenvidnernes optagelser her. (Video: AP/Kristian Hansen)
Annonce:
Følg Terror

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Mens de britiske myndigheder arbejder på højtryk for at skabe fuld klarhed over tragedien i Manchester mandag 22. maj, hvor 22 mistede livet, og mange flere blev kvæstet, kommer der hele tiden nye detaljer frem om den mistænkte gerningsmand, Salman Abedi.

Politiet i Manchester har brugt en del energi på at kortlægge Salman Abedis færden i dagene op til bombeangrebet i Manchester Arena, som skete umiddelbart efter, at den amerikanske sangerinde Ariana Grande havde givet koncert foran mange tusinde tilskuere.

Arbejdet med at kortlægge mandens færd er nu så omhyggeligt, at politiet afslører nyt om Salman Abedi fra timerne frem mod angrebet.

- Vi ved, at et af de sidste steder, Abedi besøgte, var en lejlighed i centrum. Det var herfra, han tog ud til Manchester Arena, skriver Greater Manchester Police på Twitter.

Annonce:

- Lejligheden er af stor betydning for efterforskningen, idet vi mener, at det er her, han samlede delene til bomben, skriver politiet videre.

Flere fotos afsløret
Politiet har også offentliggjort flere overvågningsfotos af Salman Abedi. På et billede slæber Salman Abedi på en blå kuffert, og det er navnlig kufferten, som politiet ønsker hjælp fra offentligheden til at få fundet.

- I dag bringer vi et billede af Abedi, som bærer på en særegen blå kuffert. Vi ved, han besøgte området Wilmslow Road i Manchester, og at han også er blevet set i centrum med den blå kuffert. Så du Abedi med sin kuffert mellem den 18. og den 22. maj, skriver efterforskningsleder i politiets antiterrorenhed, Russ Jackson, som ledsagende tekst til billedet.

Politiet har her til aften også offetnliggjort disse overvågningsbilleder af Salman Abedi. De er taget umiddelbart før angrebet i Manchester Arena. Foto: Greater Manchester Police
Politiet har her til aften også offetnliggjort disse overvågningsbilleder af Salman Abedi. De er taget umiddelbart før angrebet i Manchester Arena. Foto: Greater Manchester Police

Britisk politi: Bombemanden var en del af et netværk

- Hvor så du ham i perioden? Du har måske set ham i Wilmslow Road-området eller i centrum med kufferten og ved, hvor kufferten har været, skriver efterforskningslederen videre.

Annonce:

Vær forsigtig
Ifølge Russ Jackson er det politiets opfattelse, at Abedi var i besiddelse af kufferten i dagene før angrebet i Manchester Arena. Russ Jackson understreger, at det ikke er politiets opfattelse, at det er den blå kuffert, som gerningsmanden har brugt til at skjule en bombe i under angrebet.

- Vi har ingen grund til at tro, at kufferten eller dens indhold er farligt, men vi vil gerne opfordre folk til at være forsigtige alligevel. Offentligheden bør ikke nærme sig kufferten, hvis de ser den, men kontakte politiet med det samme, skriver Russ Jackson.

Politiet fortæller, at man har modtaget cirka 1500 henvendelser i sagen, som alle undersøges.

- I de sidste par dage har vi samlet en mængde oplysninger om Abedi, hans bekendte, hans økonomi, de steder, han har besøgt, hvordan han har lavet bomben og det større billede af, hvorfor han ønskede at gøre, som han gjorde. Vore prioriteter er at forstå forløbet frem mod denne forfærdelige hændelse. Også for at finde ud af, om der er flere folk involveret i planlægningen, skriver politiet på Twitter.

Annonce:

Det var mandag 22. maj klokken 23.33 (dansk tid), at en bombe eksploderede i ankomsthallen til Manchester Arena. Folk var på det tidspunkt på vej ud af koncertarenaen efter en koncert med den amerikanske sangerinde Ariana Grande.

Koncertgæster filmede terrorangreb: Se optagelserne her

22 blev dræbt af eksplosionen. Endnu flere blev kvæstet. Der var flere børn og unge blandt ofrene.

Det er politiets opfattelse, at gerningsmanden også døde af eksplosionen. Den mistænkte gerningsmand er 22-årige Salman Abedi, som er født i Storbritannien, men som har familiære rødder i Libyen.

Manchester-angrebet

* Eksplosionen i koncertarenaen blev meldt til politiet klokken 23.33 dansk tid.

* Britisk politi oplyste kort efter, at man efterforskede episoden som en mulig terrorhandling.

* Tidligt tirsdag satte politichef Ian Hopkins i Manchester tal på de døde og sårede. 22 har mistet livet, mens 59 er kvæstet.

* 60 ambulancer kørte til Manchester Arena efter angrebet. De sårede blev behandlet på otte hospitaler forskellige steder i byen.

* Der er indtil videre navn på fire af de dræbte. En 18-årig kvinde ved navn Georgina Callander, en otteårig pige ved navn Saffie Rose Roussos, en 28-årig mand ved navn John Atkinson og en 15-årig pige ved navn Olivia Campbell.

* Angrebet er ifølge politiet foretaget af en selvmordsbomber.

* Den formodede bombemand hedder ifølge politiet Salman Abedi og er 22 år gammel. Det er dog ikke bekræftet af en retsmediciner endnu.

* Politiet undersøger, om Abedi handlede alene, eller om han var del af et terrornetværk.

* Islamisk Stat hævder i en erklæring at stå bag angrebet. Men den påstand er ikke bekræftet af politiet.

* Den formodede gerningsmand skal have rejst fra London med tog til Manchester. Det oplyser talsmænd fra amerikanske myndigheder.

* En 23-årig mand er derudover blevet anholdt i byens sydlige del som led i efterforskningen.

* I timerne efter angrebet blev samtlige toglinjer fra Victoria Station i Manchester lukket. Vejene ind til arenaen blev desuden spærret af politiet.

* Kort før klokken 2 natten til tirsdag foretog bomberyddere en kontrolleret sprængning af en genstand ved Cathedral Gardens i Manchester. Det viste sig dog at være efterladt tøj.

* Politiet gennemførte igen en kontrolleret sprængning i Manchester-forstaden Fallowfield tirsdag eftermiddag. Den var led i efterforskningen, oplyste politiet.

* Den britiske premierminister, Theresa May, indkaldte til et ekstraordinært sikkerhedsmøde tirsdag formiddag klokken 10 dansk tid.

* Bagefter bekræftede hun ved et pressemøde foran sin embedsbolig i Downing Street, at der er sket et terrorangreb. Hun tog afstand fra "bevidst at ramme uskyldige forsvarsløse børn og unge".

* Både premierministeren og arbejderpartiet Labours leder, Jeremy Corbyn, har suspenderet den igangværende valgkamp på ubestemt tid. Briterne skal til parlamentsvalg 8. juni.

* Sent tirsdag aften hævede Storbritannien trusselsniveauet fra alvorligt til kritisk. Det betyder, at et nyt terrorangreb kan være nært forestående.

* Det britiske forsvarsministerium har givet grønt lys til, at soldater kan støtte politiet ved offentlige arrangementer.

Kilder: Reuters, BBC, dpa, AP, Sky News, Manchester Evening News og VG.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: