Efter blodbad: Militæret får enorm magt

Sri Lankas præsident har givet militæret samme magt som under borgerkrigen og erklæret undtagelsestilstand

Sri Lankas præsident har underskrevet et dekret, der giver landets militær vidtrækkende beføjelser. Foto AFP
Sri Lankas præsident har underskrevet et dekret, der giver landets militær vidtrækkende beføjelser. Foto AFP

Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, har sent mandag lokal tid underskrevet et dekret, der giver landets militær vidtrækkende beføjelser i kølvandet på flere bombeangreb, der påskesøndag dræbte mindst 290 mennesker.

Samtidig erklærer han, at der vil være undtagelsestilstand i Sri Lanka fra midnat lokal tid. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Samtidig har landets regering beordret en nedlukning af sociale medier, samtidig med at svært bevæbnede soldater er udkommanderet til at patruljere gaderne i hovedstaden Colombo.

Der er også udstedt et landsdækkende forbud mod at bevæge sig udenfor om natten.

Det præsidentielle dekret giver militæret mulighed for at tilbageholde og anholde mistænkte baseret på umiddelbar mistanke. Det er ikke set siden landets årtier lange borgerkrig, der sluttede i 2009.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, udtaler ifølge nyhedsbureauet AFP, at han frygter, at angrebene kan føre til ustabilitet i landet.

Se også: Blodbad deler vandene: Politisk oprør eller religionskrig

Derfor 'udstyrer vi nu landets forsvar med alle nødvendige beføjelser' i opklaringsarbejdet og for at skabe sikkerhed, lyder det fra Wickremesinghe

Eksplosionerne ramte flere steder i Sri Lanka søndag. Blandt andet på hoteller og i kirker.

Ifølge regeringen er angrebene udført af en mindre kendt islamistisk gruppering med navnet National Thowfeek Jamaath. Flere af bomberne blev bragt til sprængning af selvmordsbombere.

Angrebene, der foruden de dræbte har efterladt mere end 500 sårede, beskrives som det værste anslag i landet siden borgerkrigens afslutning.

Tre danskere mistede livet i angrebene. Der er tale om tre af den danske erhvervsmand Anders Holch Povlsens børn.

Militæret massivt til stede på gaderne i den srilankanske hovedstad, Colombo. Foto: Anthon Unger Terror - 22. apr. 2019 - kl. 22:30 Overblik: Dansk milliardær-sorg og eksplosion