Annonce:
Annonce:

Efter bombe i Istanbul: 'IS vil hævne sig på Tyrkiet'

Dansk IS-ekspert mener, at IS ønsker at hævne sig på Tyrkiet, hvor det gør allermest ondt - nemlig på turismen

Se optagelser fra gerningsstedet filmet kort efter bomben sprang. (Video: AP)
Annonce:
Følg Terror

En selvmordsbomber sprængte i går sig selv og fire andre i luften på det tæt befærdede shopping-strøg, Istiklal Street, i centrum af Tyrkiets største by, Istanbul.

En iraner og tre israelere - hvoraf to havde dobbelt israelsk/amerikansk statsborgerskab - døde i angrebet, mens mindst 36 blev såret.

Tidligere i dag meldte den tyrkiske indenrigsminister Efkan Ala ud, at regeringen har fastslået, at Islamisk Stat står bag det dødelige angreb.

- Vi har fundet ud af, at Mehmet Ozturk - født i 1992 i Gaziantep - står bag lørdagens angreb på Istanbul. Det er blevet slået fast, at han er medlem af Daesh, sagde ministeren tidligere i dag på et pressemøde, hvor han brugte det arabiske navn, Daesh, for Islamisk Stat.

Istanbul-bombe: Tyrkiet giver IS skylden

Annonce:

PR-sejr for IS
Den danske IS-ekspert Deniz B. Serinci, der har et indgående kendskab til Islamisk Stat efter arbejdet med bogen 'Terrorens Kalifat - Et indblik i Islamisk Stat', som han udgav tidligere i år.

- Det er enten militante kurdere eller Islamisk Stat, men hvorfor skulle militante kurdere angribe israelere? Jeg tror sagtens, at det kan være Islamisk Stat, der står bag angrebet, siger han over telefonen fra den østlige del af Tyrkiet, hvor han befinder sig i disse dage.

- Det kan selvfølgelig også være helt tilfældigt, at der både døde en iraner og tre israelere i angrebet, men hvis det er det, er det en kæmpe PR-sejr for Islamisk Stat. Israel og Iran repræsenterer to af IS' ideologiske fjender - nemlig jøder og shia-muslimer.

Dansker i Istanbul: Havde brunch-planer nær selvmordsbombe

Selvmordsbomberen, der i går sprængte sig selv i luften i Istanbul, var ifølge den tyrkiske indenrigsminister medlem af Islamisk Stat. (Foto: AP)
Selvmordsbomberen, der i går sprængte sig selv i luften i Istanbul, var ifølge den tyrkiske indenrigsminister medlem af Islamisk Stat. (Foto: AP)

Vil have hævn
- Hvad er forskellen på den måde IS angriber på i forhold til kurderne?

Annonce:

- Kurdiske PKK angriber normalt ikke civile, og de bruger ikke selvmordsbombere. Men IS gør begge dele. Så er der den kurdiske gruppe TAK, som mani kke rigtig ved, hvordan er knyttet til PKK, men som også kan finde på begge dele. Det gjorde de så sent som i Ankara i sidste uge.

Udenrigsministeriet advarer: Undgå tæt befærdede områder i Istanbul

- Hvorfor skulle Islamisk Stat ville angribe Tyrkiet?

- For at hævne sig på Tyrkiet, der før i tiden har set gennem fingre med, at IS-krigere har krydset grænsen til Syrien. Det er de nu blevet bedre til at kontrollere. Så har de stillet en flybase til rådighed for de amerikanske fly, der bomber Islamisk Stat og endelig bomber Tyrkiet også selv Islamisk Stat. Så de har al mulig grund til at være sure på Tyrkiet.

Vil ramme turismen
- Hvorfor angriber de Istanbul?

- For at ramme Tyrkiet, hvor det gør mest ondt - på turismen. Tyrkiet og Israel er for nylig blevet venner, og mange israelere tager til Tyrkiet på ferie. Men efter det her er der nok mange, der tænker, at de holder sig væk.

- Skal man være bange for at tage på badeferie til Tyrkiet til sommer?

- Som dansker vil jeg følge Udenrigsministeriets rejsevejledning, hvor der lige nu står, at man skal passe på med at færdes på steder med mange mennesker. Og så vil jeg indse - ligesom man tyrkere har gjort - at Tyrkiet formentligt vil blive ramt af mere terror.

Du finder Udenrigsministeriets rejsevejledning for Tyrkiet her.

Udløste selvmords-bombe i populært turist-område

Retsmedicinere på arbejde på Istiklal Street efter bomben i går blev detoneret omkring klokken 11 lokal tid. (Foto: AP)
Retsmedicinere på arbejde på Istiklal Street efter bomben i går blev detoneret omkring klokken 11 lokal tid. (Foto: AP)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: