Eks-PET-chef: Sådan forhandler man med terrorister

Hans Jørgen Bonnichsen forklarer, hvordan gidselstagere og forhandlere forsøger at finde en løsning i tilspidsede situationer som den, der formodes at udspille sig nord for Paris

Aktionsstyrken er på plads nord for Paris (Foto: Mark Large)
Aktionsstyrken er på plads nord for Paris (Foto: Mark Large)

De to formodede gerningsmænd bag massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo, der onsdag kostede 12 mennesker livet, har forskanset sig på en mindre virksomhed i et industriområde nord for Paris og har taget mindst et gidsel, meddeler franske medier.

Den franske indenrigsminister har desuden bekræftet, at en storstilet politiaktion er i gang i området cirka 45 kilometer nord for Paris.

Og forhandlingerne med gidseltagerne er indledt, lyder det.

Tidligere operativ chef hos PET Hans Jørgen Bonnichsen forklarer her, hvordan sådanne forhandlinger normalt forløber.

- I første omgang drejer det sig om at fastholde situationen. Der skal opsættes en effektiv afspærring, så det er umuligt for gidseltagerne at forlade området. Desuden skal det sikres, at der ikke kommer personer ind i området, forklarer han over for Ekstra Bladet.

Forebygger drab
- Næste skridt er at etablere en kommunikation. I det øjeblik, man tager et gidsel, så er det ensbetydende med, at man vil bruge det gidsel til et eller andet. Det vil man bruge til at få en taktisk fordel som gidseltager.

- Politiet går derfor i gang med forhandlingerne, for at prøve at forhindre, at gidslet kommer til skade, påpeger han.

- Når man forhandler er der nogle faste regler. I første omgang lytter man meget intenst til de krav, der bliver fremstillet. Og man forklarer gidseltagerne, at forhandleren ikke selv kan tage beslutninger. Dermed får man tid til at fortage en nøgtern vurdering af situationen, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen.

Psykologisk spil
- I sidste ende kan det ende med en bevæbnet politiaktion. Der starter man med de mindst skadelige midler som chokgranater eller gas, men man kan også komme ud i at blive presset til at bruge våben, fortæller han.

- Hvorfor gør man meget ud af at fortælle, at forhandleren ikke selv kan tage beslutninger?

- Du kommer i et psykologisk samspil mellem gidseltageren og forhandleren. Man kan senere blive presset til så meget i situationen, hvis han siger 'nu har jeg pistolen for panden af ofret - du har at svare her og nu'. Der skal man allerede indledningsvis tilrettelægge, hvordan spillereglerne er.

- Er de franske aktionsstyrker hårdere hunde end andre?

- I første omgang er det ikke et spørgsmål om at være hårde hunde. Tværtimod skal man nærmere være en blød hund, forstået på den måde at det drejer sig om at etablere kontakt, hvor man ikke fordømmer. Man siger, hvordan kommer vi bedst ud af den her situation.

Hør Hans Jørgen Bonnichsens reaktion på angrebet i Paris her: