Ekspert: Derfor er Belgien en terror-rede

Ekspert i europæisk historie mener, at Belgiens sproglige stridigheder og interne splid gør det nemmere for terrorister at rekruttere og holde sig skjult

Hør tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen fortælle mere her
Følg Terror

Belgien er et splittet land på flere fronter, og interne stridigheder kan gøre livet lettere for terrorister.

Det er derfor ikke helt tilfældigt, at mange terrorister kommer fra Belgien, og at landet i dag blev ramt af et koordineret angreb med mindst 34 dræbte.

De belgiske myndighederne har travlt med at strides, og derfor kan der være terrorister, som undgår myndighedernes søgelys, vurderer Lars Hovbakke Sørensen, adjunkt ved University College Sjælland og ekspert i europæisk historie.

Yassin er født og opvokset i Molenbeek. En bydel, som er blevet kendt som Europas terrorist-rede (Video: Jakob Jørgensen)

 

- Striden mellem befolkningsgrupperne er trods forskellige tiltag eskaleret i de senere år. Samarbejdsklimaet er slemt i øjeblikket, hvilket smitter af på alle myndigheders arbejde.

- Der er ikke styr på tingene på samme måde som i Danmark, så man får måske ikke taget problemerne i opløbet, og bagefter kan der være problemer med efterforskningen, siger han til Ekstra Bladet.

Stor grafik: Sådan ramte terroristerne Bruxelles

Under radaren
Belgien har tre regioner, hvor der tales fransk, tysk og nederlandsk. Der er parlamenter og regeringer i hver region og et overordnet parlament og regering. Der er en lang historie af intern splid, og senest tog det for eksempel de belgiske politikere fem måneder at få dannet en regering.

Det lykkedes også Europas mest eftersøgte mand, den 26-årige Salah Abdeslam, at holde sig skjult i Belgien i 126 dage efter terrorangrebet i Paris med 130 dræbte sidste år. Og det kan skyldes de interne stridigheder i Belgien, mener historikeren.

- Når de forskellige myndigheder har travlt med at bekæmpe hinanden, så er det nemmere at gå under radaren, vurderer Lars Hovbakke.

- Politiets arbejde besværliggøres altid af de sproglige stridigheder, og det vil ikke være overraskende, hvis det også betyder noget for terrorefterforskningen.

Sophie fanget på kontoret i Bruxelles: Frygter kollega er blevet dræbt

Terror-kvarteret
Særligt det fattige kvarter Molenbeek i Bruxelles er arnested for terrorister. Salah Abdeslam blev fanget i fredags i netop Molenbeek i den belgiske hovedstad Bruxelles, hvor den belgiske-marokkaner er vokset op.

Det er dog ikke helt tilfældigt, at den formodede terrorist kommer lige netop herfra, og at han samtidig med hjælp fra venner og familie har kunnet skjule sig i så mange måneder i området.

Molenbeek kom stille og roligt på det internationale landkort, fordi det ene terrorangreb efter det andet blev udført af mænd med tilknytning til Bruxelles-bydelen.

Flere af terroristerne fra Paris-attentatet kom fra Molenbeek. Gerningsmanden bag angrebet på et jødisk museum i Bruxelles i 2014 med tre døde kom fra Molenbeek. To terrorister med adresse i Molenbeek blev i januar sidste år dræbt af politiet i Belgien. Gerningsmanden til et mislykket angreb i et tog sidste sommer kom ofte i en moske i Molenbeek.

To belgiske atomkraftværker evakueret

IS udnytter arbejdsløshed
Mange ruder i den værste del af byen var dækket af brune plader, da Ekstra Bladet sidste år besøgte den berygtede bydel, der er den næstfattigste kommune i Belgien. Der bor omkring 100.000 mennesker, hvor halvdelen af dem er muslimer.

Til sammenligning bor der omkring 75.000 på Nørrebro i København, 7000 mennesker i Gellerupparken i Aarhus, hvor den omstridte Grimhøjmoske ligger, og omkring 2000 beboere i Mjølnerparken i København, hvor terroristen Omar El-Hussein boede.

Knap hver tredje indbygger er arbejdsløs i Molenbeek og for unge er det omkring halvdelen.

Ifølge en af USA's førende forskere i de psykologiske mekanismer, som kan skabe terrorister, Anne Speckhard, har Islamisk Stat hældt benzin på den vrede, der i årevis har ulmet i Belgien.

- Mange indvandrere i Belgien er vrede, fordi de har haft svært ved at finde job eller blive ordentlig integreret i samfundet, så der er en indestængt frustration. Der er ingen tvivl om, at der er en masse sociale problemer i Belgien, som skal løses, siger hun ifølge Ritzau.

Belgien menes at være det vestlige land, hvorfra flest personer er draget af sted for at blive Syrien-krigere, hvis man sammenligner med landets totale indbyggertal. For et år siden havde 440 rejst til krigen i Syrien og Irak fra Belgien.

Belgisk politi har fundet ekstra-selvmordsbælte

Betaler regning nu
Politikerne i Belgien indrømmer da også, at der er et problem med Bruxelles-bydelen, som myndighederne ikke har været gode nok til at håndtere.

- Det er næsten hver gang, at der er en sammenhæng med Molenbeek. Vi har prøvet at forebygge det, men nu bliver vi nødt til at gå endnu hårdere til værks. Vi betaler regningen for at have gjort for lidt nu, sagde den belgiske premierminister Charles Michel ifølge The Guardian efter Paris-angrebet.

Lars Hovbakke vurderer, at de forskellige kulturer og sprog i Belgien ikke kun går arbejdet vanskeligere for myndighederne. Det kan også gøre det sværere for flygtninge og indvandrere at blive integreret.

- Der er kulturer, som opfatter sig som forskellige grupper, og det gør det vanskeligere at integrere folk udefra. Det er nemmere i Danmark, når vi kun har et sprog og en kultur, som indvandrere skal integreres ind i, siger han.

Marianne: Jeg vil bare hjem til mine børnebørn

Politi-fiasko
Selv om de belgiske myndigheder havde held til at anholde Abdeslam, er det ikke lykkedes myndighederne at standse ekstremisterne, som tirsdag angreb og dræbte mindst 34 personer. Og det kommer til at udløse selvransagelse hos belgisk politi, vurderer den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er en fiasko, det kommer man ikke uden om. Det har blandt andet at gøre med nogle meget uigennemskuelige kommandoveje og strukturer hos belgisk politi, siger Bonnichsen.

Her flygter de fra døds-zonen

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+