Annonce:
Annonce:

Ekspert: Derfor fører Anonymous krig mod Islamisk Stat

Hacker-aktivisterne har erklæret krig mod Islamisk Stat, og ligesom mange gange før skyldes det computer-kæmpernes kamp mod det onde og et forsøg på at vise sig frem, mener ekspert

Anonymous vil udstille IS-terrorister
Annonce:
Følg Terror

Hackergruppen Anonymous er igen faret til tasterne og har 'erklæret krig' mod Islamisk Stat efter terrorangrebet i Paris fredag, som har kostet 129 mennesker livet.

- Det franske folk er stærkere end jer og vil ende med at være endnu stærkere trods jeres ugerning. I skal vide, at vi finder jer, og at vi ikke lader dig slippe, lyder det i videoen. Vi igangsætter den største operation imod jer. Forvent massive hackerangreb. Dette er en krigserklæring. Forbered jer, oplyste Anonymous i en video på Youtube.

Ifølge Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet i Aalborg Lars Konzack er der to årsager til, at Anonymous nu går ind i kampen mod Islamisk Stat.

De vil gøre op med det onde og vise sig frem.

Annonce:

- Generelt vælger Anonymous at sætte fokus på nogle ting, som de fleste mennesker er enige i. Eksempelvis kan de ikke lide pædofile, ligesom de også gik ind i finanskrisen, hvor de var hårde ved bankerne. Lige efter Charlie Hebdo ville nogle fra Anonymous gå efter IS, mens andre gerne ville vente. Men efter terrorangrebet i Paris er stemningen vendt, og nu er rigtig mange indstillede på at gøre noget ved IS.

- Derudover vil de jo gerne være anonyme, men på den anden side, så vil de også gerne vise, at de er til stede. Dermed kan de vise sig frem over for deres tilhængere og samtidig hverve flere nye af slagsen, siger Lars Konzack til Ekstra Bladet.

Propagandakrig på nettet
Anonymous lancerede første angreb mod Islamisk Stat tirsdag, hvor hacker-aktivisterne lagde tirsdag omkring 5500 twitter-konti ned, ligesom en liste med IS-sympatisører blev offentliggjort.

Her stod blandt andre den danske hjemmeside Hizb ut Tahrir. Og det er netop disse ting, som er Anonymous varemærke.

- Anonymous kan gå ind i propagandakrigen på nettet ved at sørge for, at IS tilstedeværelse på internettet besværliggøres voldsomt eller helt forsvinder.

Annonce:

- Eksempelvis afslørede de for nylig 1000 navne på medlemmer af Ku Klux Klan. Det kan de potentielt også gøre med de her IS-folk og deres sympatisører. Dermed kan de give et billede af, hvem det er, og så kan de smide det ud i offentligheden eller give det til en efterretningstjeneste, siger Lars Konzack til Ekstra Bladet.

Store dele af propagandakrigen på nettet, men ikke udelukkende. Anonymous koncentrer sig derimod udelukket om cyberspace, så så vi kommer naturligvis ikke til at se dem tage et gevær i hånden og skyde nogle af de mørke præster, der fører propagandakrigen udenfor internettet, oplyser Lars Konzack.

Avancerde nørder
I sagens natur er det ifølge Lars Konzack svært at pege ud, hvem Anonymous konkret er. Men generelt danner der sig et billede af en gruppe mennesker med helt ekstraordinære evner med computeren.

- Der er hovedsagligt tale om unge mennesker på 15-30 år fra den vestlige verden. Ofte er de  meget interesseret i computere, og nogle af dem har nogle helt exceptionelle evner. Mange af dem er nok det, som man vil kalde nørder.

Annonce:

- En gruppe unge mennesker, der går op i computerspil, manga-tegneserier, science fiction og al den slags. Nu har de fundet et netfællesskab, hvor de kan være  sig selv. Herefter skete der det, at de blev truet med lukning, og så reagerede det ved at sige stå fast. Pludseligt endte det med at blive frihedskæmpere på nettet, siger Lars Konzack til Ekstra Bladet.

Et bevis på, at Anonymous mestre mere end bare Word og Excel til husbehov, findes i nogle af de aktioner, som de har gennemført.

- For at sætte det i perspektiv, så var en af deres mest vilde aktioner, da udbryddergruppen LOL-Security brød ind i FBI, CIA og store virksomheder som Sony. Der er folk i det miljø, som er lige så gode som dem i efterretningstjenesterne. Det er ikke alle, der kan, men der er en lille hård kerne, som er meget dygtige, siger Lars Konzack.

Derfor er der ingen sag for Anonymous at lukke en lang række Twitter-konti og offentliggøre IS-sympatisører.

De er uden for kontrol
- Det kan minde om et forsøg på en selviscenesat heltegørelse, når de konsekvent går efter eksempelvis pædofile og terrorister. Men de begår jo også ulovligheder, og så er de oven i købet anonyme. Hvorfor bør vi ikke være mere kritiske overfor dem?

Annonce:

- Vi skal være kritiske overfor dem. De gør nogle ting, som vi godt kan lide, når de gør noget ved IS og eksempelvis Ku Klux Klan. Problemet er, at de er uden for kontrol, og de risikerer at ramme uskyldige.

- Men Anonymous er heller ikke en ensartet gruppe. Der er mange forskellige folk blandt dem, og internt kan der være uenigheder om, hvem man skal gå efter. De har eksempelvis også mobbet folk på nettet.

- Så hvordan skal vi forholde os til Anonymous?

- Man skal forholde sig kritisk på den måde, at man kan være enig med dem i det, som de gør, men man skal forstå, at der stadig er tale om selvtægt. De er uden for demokratisk kontrol. Men man ser ofte, at når folk ikke føler, at restssystemet eller ordensmagten ikke er tilstrækkelige i forhold til eksempelvis Islamisk Stat, så griber folk til selvtægt.

Anonymous opstod i 2003 på online-forummet 4chan, hvor kotume er, at brugerne er anonyme. Der er skabt flere internetfænomener på forummet, som siden sin begyndelse i stigende grad har provokeret sig til mediers opmærksomhed.

Annonce:

På 4chan opfatter man typisk Anomymous-tilhængere som enten '/b/tards' eller 'Moralfags', forklarer Lars Konzack.

  • /b/tards: Typisk brugere, som driller og mobber. Brugerne her står også bag populære internetfænomener som 'rickrolling' og 'internet memes'.
     
  • Moralfags: En nedladende betegnelse, som egentligt dækker over brugere, som har kastet sig ind i en kamp for ytringsfrihed. Mediefokus er typisk på disse personer.

Anonymous havde sin første aktion i 2006, og i 2008 havde de deres første offentlige demonstration. Demonstrationen var imod Scientology, og fordi Scientology truede med at gå efter dem personligt, brugte flere af dem masker.

Denne video kom frem efter angrebene i januar

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: