Ekspert: Frygter det er Syrien-krigere

Franske islamister med erfaring fra Syrien-krigen skaber frygt og har tidligere stået bag angreb

Islamisk Stat-krigere med erfaring fra kamppladsen i Syrien skaber terrorfrygt. Foto: AP
Islamisk Stat-krigere med erfaring fra kamppladsen i Syrien skaber terrorfrygt. Foto: AP

Det står efterhånden klart, at gerningsmændene til dagens terrorangreb mod det franske satireblad Charlie Hebdo er militante islamister, der ville straffe karikaturtegninger af blandt andet profeten Muhammed.

Under og efter anslaget, hvor tolv personer blev dræbt, råbte gerningsmændene blandt andet 'Vi er fra Al-Qaeda i Yemen'. Det rapporterer britiske The Telegraph.

(Foto: AP) Krimi Muslimsk forening i Danmark fordømmer Paris-angreb

En såret person bliver evakueret udenfor den franske satiriske avis Charlie Hebdo.
(Foto: AP) Krimi Så grusomt var terrorangrebet i Paris

De skal også have råbt 'Allahu Akbar' (Gud er den største, red.), ligesom en af gerningsmændene på videooptagelser ses lave gestussen med én finger i vejret, hvilket skal symbolisere, at der kun er en gud, Allah. Gestussen benyttes ofte af radikale islamister, herunder oppositionskrigere i Syrien-konflikten.

På andre optagelser fra angrebet ses det, hvordan to af de maskerede og kampklædte bødler likviderer en såret politibetjent på klods hold. De bevæger sig roligt og dækker skiftevis hinanden. Professionelt og iskoldt.

Videoen ovenfor er en censureret.

Den svenske terrorforsker og internationale ekspert Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan siger til Ekstra Bladet:

- Den helt store frygt er, at de er relateret til Syrien-konflikten.

Krimi Få timer efter massakre: Bil brænder foran synagoge

Krig & katastrofer Ekspert: Terrorister ser militærtrænede ud

- Mindst 1000 personer er rejst fra Frankrig til krigen i Syrien, heraf omkring 150 kvinder, og franske borgere har tidligere været med i den slags angreb, blandt andet var terroristen fra det jødiske museum i Bruxelles også franskmand og havde været i Syrien, siger Magnus Ranstorp med henvisning til fransk-algieren Mehdi Nemmouche, som i maj 2014 dræbte fire mennesker i et såkaldt lone wolf-angreb og havde bånd til Islamisk Stat.

Også Mohammed Merah, der stod bag Toulouse-skyderierne i 2012, hvor syv døde, blandt andet franske soldater og jødiske civile, hævdede at have tilknytning til militante i Syrien.

Abu Bakr al-Baghdadi ses her første gang offentligt i en moske i Mosul.  (Foto: AP/IS-video) Krimi Dødens kalif: Er han årsag til massakren?

Magnus Ranstorp. Pressefoto Terror Ekspert: Det kunne lige så godt have været i København

Magnus Ranstorp understreger dog, at man endnu ikke kan sige med sikkerhed, om de tre terrorister har erfaring fra Syrien, og om de har et større netværk i ryggen.

- Det er for tidligt at sige, hvem terroristerne er, og hvordan de har været organiseret, men det vil undre mig meget, hvis de ikke har haft andre medskyldige, som de har forberedt angrebet med, siger han.

En af de dræbte fra dagens angreb, tegneren og redaktøren Stéphane Charbonnier, kendt under navnet Charb, har tidligere figureret på en 'Most Wanted'-plakat i Al Qaedas propagandamagasin Inspire. Heri kunne islamistiske proselytter verden læse, at Charb var eftersøgt for 'forbrydelser mod Islam'.

1 af 2 Terrorekspert Magnus Ranstorp. Foto: Finn Frandsen
2 af 2 Islamisk Stat-krigere med erfaring fra kamppladsen i Syrien skaber terrorfrygt. Foto: AP