Ekspert: Islamisk Stat hijacker dansk terrorist

Den militante bevægelse IS hijacker Omar el-Hussein, som stod bag terrorangrebene i København i februar, i den seneste udgave af deres propaganda-magasin

Her bliver Omars kiste båret til graven. (Video: Kenneth Meyer)

Terrororganisationen Islamisk Stat havde ingen tydelig forbindelse til den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein, der stod bag terrorangrebene i København 14. og 15.  Det mener den rutinerede svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

Alligevel hyldes Omar el-Hussein med store mængder højt prioriteret spalteplads i det nyeste nummer af den militante bevægelses propagandamagasin 'Dabiq' for drabene på den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard og den 37-årige jøde Dan Uzan.

- Han indsamlede, hvad han kunne, af våben, oplysninger om mål, stolede på sin Herre og gennemførte sit modige og uselviske angreb, terroriserede kristne, jøder og ateister i Danmark – en hedensk nation, der fornærmede budbringeren (profeten Muhammad, red.), og et medlem af korsridder-koalitionen mod Islamisk Stat, står der i magasinet.

'Korsridder koalitionen' henviser til den amerikansk-ledede koalition mod IS, som Danmark deltager i med syv F-16-fly.

Arkivfoto: AP Samfund - 30. mar. 2015 - kl. 06:37 Så meget har Danmarks krig mod IS kostet

Omar Abdel Hamed El-Hussein dræbte to og sårede seks, før han blev dræbt i København 15. februar. (Foto: Politifoto)
Omar Abdel Hamed El-Hussein dræbte to og sårede seks, før han blev dræbt i København 15. februar. (Foto: Politifoto)

Hijacker Omar
Magasinet bruger Omar flittigt, fordi han kan fungere som et led i deres propaganda-strategi, der skal tiltrække nye rekrutter.

- De hijacker ham. Der er ingen direkte forbindelse mellem Omar og IS, som vi har kendskab til, siger Magnus Ranstorp til Ekstra Bladet.

- En af el-Husseins venner, som nu er anholdt, havde en form for rap-sang på sin Facebook-profil på dansk og arabisk, som hyldede Islamisk Stat og al-Qaeda. Det er den tætteste forbindelse, som vi har kendskab til, siger han.

Der er også et billede af den afdøde Omar i magasinet, hvor han ligger klædt i hvidt. Magnus Ranstorp har set billedet før, og der er ifølge ham taget flere billeder under Omars begravelse af ham.

Efterfølgende er flere af billederne lagt op på en Facebook-profil, hvor fra de har spredt sig på nettet. På den måde har affilierede med Islamisk Stats propaganda-magasin relativt nemt fundet billederne.

- Billederne kan sagtens komme fra en tredjepart, som har overført billederne (til redaktionen på magasinet 'Dabiq', red.), men der kan også have været mennesker til stede til begravelsen, som støtter Islamisk Stat. Det burde ikke overraske dig, siger Ranstorp.

Se også: Diktator: Islamisk Stat får 1000 nye tilhængere om måneden

Fik et øgenavn
I magasinet er Omar el-Hussein blevet omdøbt – her kalder de ham i stedet for 'Abu Ramadan al-Muhajir'.

Terrororganisationen navngiver ofte folk efter, hvilket land de kommer fra. Men i dette tilfælde er Omar navngivet 'al-Muhajir', hvilket betyder hellig kriger.

- De finder hele tiden på disse 'nom de guerre', eller øgenavne, som typisk refererer til særlige hændelser i islamisk historie. Ofte får de navne efter deres oprindelse. Men fordi Omar er død, bliver han omtalt som hellig kriger, siger Magnus Ranstorp.

Krimi Mistænkt terrorist ligner en trænet ensom ulv

Efterligner rivalen al-Qaeda
Med magasinet 'Dabiq' efterligner Islamisk Stat deres rivaler i al-Qaeda, som har det lignende magasin, de kalder 'Inspire', forklarer terrorforskeren.

'Inspire' hyldede i 2011 den 28-årige svenske selvmordsbomber Taimour al-Abdaly, der sprængte sig selv i luften midt i Stockholm i december 2010 ved et uheld. Han havde seks rørbomber på sig, men kun en eksploderede. Bomben dræbte Al-Abdaly selv og sårede to personer.

Efterfølgende skrev 'Inspire' om Al-Abdaly 'grænseløse loyalitet' til islam. Han blev omtalt som en 'helt', der havde opfyldt sin forpligtigelse over for Allah.

- Al-Abdaly dukkede op i 'Inspire', der er en slags rival til ’Dabiq'. De gør konstant krav på de her mennesker, fordi de tjener deres formål. De her mennesker er også inspireret og tror på den ideologi, som Islamisk Stat har, siger Magnus Ranstorp.

Se også: Flere døde: Kok forsøgte at forgifte 1200 IS-krigere

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere