Ekspert: Nyt amerikansk forbud giver ingen mening

Amerikansk forbud mod laptops fra bestemte lande møder kritik i hjemlandet, og også i Danmark bliver der set kritisk på forbuddet

En række af blandt andet mellemøstlige flyselskaber er ramt af USA's nyeste forbud. Arkivfoto: AP
En række af blandt andet mellemøstlige flyselskaber er ramt af USA's nyeste forbud. Arkivfoto: AP
Følg Terror

På trods af en i forvejen høj sikkerhed på alle internationale rejser verden over, annoncerede USA og Storbritannien tirsdag, at det nu ikke længere er tilladt at medbringe bærbar og tablet på flyrejser til de to lande fra en stribe hovedsageligt muslimske lande.

Terrortrussel: USA forbyder tablets og computere på fly

Angiveligt er forbuddet et resultat af konkrete efterretninger, der peger på, at en terrorcelle under Al-Qaeda eller Islamisk Stat er i færd med at udvikle bomber, der kan skjules i batteriet til eksempelvis en bærbar computer.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, er da også helt overbevist om, at det er de amerikanske efterretningstjenester, der har fået oplysninger, som har ført til forbuddet.

- Der er ingen tvivl om, at man har nogle efterretninger om, at terrorgrupper planlægger et angreb, hvor man bruger laptops som skjul for en bombe. Så det er indiskutabelt, at det selvfølgelig er efterretninger, der gør, at man gennem det her initiativ vil forsøge at forhindre og modvirke at sådanne angreb gennemføres, siger han til Ekstra Bladet.

Følger USA: Her bliver computere også forbudt i luften

Svært at forstå
På trods af den umiddelbare trussel, er forbuddet alligevel blevet mødt med kritik i blandt andet USA.

Her går kritikken blandt andet i CNN på, at lufthavne i Abu Dhabi og Dubai er blevet udvalgt til at være omfattet af forbuddet, på trods af at de er blandt verdens mest moderne lufthavne.

Og den kritik bliver også delt af Hans Christian Stiggaard, der er ekspert i luftfart og tidligere trafikchef i Københavns Lufthavn.

- Computerne bliver jo gennemlyst i sikkerhedskontrollen. Det er det i hvert fald reglen, at man skal. Man tager computeren op af tasken, når man går igennem sikkerhedskontrollen, så jeg har måske en smule svært ved at forstå, hvorfor det er blevet indført. Og jeg har specielt svært ved at forstå, hvorfor det kun gælder for bestemte lande, siger han til Ekstra Bladet.

- Hvis en ekstrem islamist virkelig ønsker at medbringe en bombe i en pc, og han finder ud af, han ikke kan tage den med fra Dubai, så kan han jo nok godt finde ud af at tage et andet sted hen og tage et fly derfra. Derfor tænker jeg, at hvis det her skal indføres, må det gælde verden over, ellers giver det ingen mening, siger han.

 

Bliver gennemlyst på samme måde
Han undrer sig desuden over, at det er tilladt at medbringe en bærbar i sin indtjekkede bagage, hvorimod man ikke må have den med i kabinen.

- Dybest set bliver kufferten gennemlyst på nøjagtig samme måde, som ens håndbagage gør. Det sikkerhedseftersyn, der foregår af bagagen ude i bagagesorteringsanlægget, inden kufferten kommer om bord på flyet, er i princippet nøjagtig det samme som det, der sker oppe i sikkerhedskontrollen. Så derfor har jeg svært ved at se, hvorfor den sikkerhedskontrol, der foregår der hvor passagererne går igennem, ikke er god nok.

- Man kan selvfølgelig sige, at hvis man har en bombe med ind, kan man udløse den i hånden, men jeg sikker på, at hvis man kan sådan noget, så kan man også tidsindstille den. Det har der i hvert fald været eksempler på før i historien. Så jeg forstår det ikke, siger Hans-Christian Stiggaard.

Derfor har USA forbudt bærbare på fly

Tydelig effekt
På trods af kritikken, mener Hans Jørgen Bonnichsen dog, at det nye forbud giver god mening.

- Man skal være klar over, at sådan et forbud også kan være en strategisk udmelding, hvor USA siger til terrorgrupperne, 'kære venner, vi er fuldstændig bevidst om, at I måske planlægger det her'. Og så sender man et signal, så man håber, at man allerede på forhånd kan afbryde en operation, siger han.

Han mener derfor, at forbuddet vil have en positiv effekt.

- Det medvirker øjeblikkeligt til, at niveauet for opmærksomhed bliver hævet, det er der ingen tvivl om. For alle sikkerhedsfolk rundt omkring i verden undrer sig, og så får de selvfølgelig nogle meddelelser fra de relevante myndigheder om, hvad de skal være opmærksomme på. Så det giver helt automatisk et boost, som vi alle kan være glade for. Og det sender også et signal til Islamisk Stat om, at vi godt ved, hvad de går og pønser på, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Det er blandt andet her i lufthavnen i Cairo, at man fremover skal pakke computeren ned i kufferten, hvis man vil til USA. Foto: AP
Det er blandt andet her i lufthavnen i Cairo, at man fremover skal pakke computeren ned i kufferten, hvis man vil til USA. Foto: AP
 

Foreløbig er det kun USA og Storbritannien, der har indført forbuddet. Således har lande som Frankrig og Tyskland, der tidligere har været mål for terror, ikke valgt at følge de tætte allieredes eksempel. Heller ikke Danmark har valgt at indføre det samme forbud.

- Den slags ting udveksler man også informationer om, i det samarbejde, der eksisterer, og så er det op til hver enkelt nation at afgøre, hvorvidt man finder at det her er så holdbart, at man vil gå ind og foretage den slags begrænsninger i forhold til dit og mit brug af de medier, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- I Danmark ligger den overvejelse hos PET, og så er det PET, der kommer med en udmelding i forhold til luftfartsmyndighederne. Og der er det et spørgsmål om at sætte det ind i en større kontekst i forhold til den risikovurdering, man foretager i forhold til Danmark. Og der har de åbenbart fundet, at det i hvert fald på nuværende tidspunkt ikke er relevant i forhold til det ansvarsområde, som PET varetager.

Boost i Kastrup
Tirsdag ønskede PET ikke at kommentere, hvorvidt man overvejer et lignende forbud i Danmark, men foreløbig kan man altså frit have sin tablet eller bærbare computer med sig i kabinen på flyrejser til Danmark, uanset hvor man rejser fra.

Men selvom der ikke er indført forbud i Danmark, mener Hans Jørgen Bonnichsen stadig, at det får en betydning herhjemme.

- Uanset om man nedlægger et forbud herhjemme eller ej, så er jeg sikker på, at sikkerhedsmyndighederne i Kastrup også får et boost, som gør, at de er mere opmærksom på de medier. Så derfor får sådan et forbud også en effekt vidt omkring, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind