Ekspert: Sådan foregår jagten på de terrormistænkte i Frankrig

Det bør kun være et spørgsmål om tid, før de formodede gerningsmænd er anholdt, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Det satiriske magasin Charlie Hebdo blev onsdag eftermiddag udsat for et terrorangreb, der er blevet betegnet som det værste i Frankrig i 50 år, da 12 mennesker blev dræbt og adskillige såret af maskerede gerningsmænd, der var tungt bevæbnede.

Brødrene Said Kouachi (tv.) og Cherif Kouachier. (Politifoto) Krig & katastrofer - 8. jan. 2015 - kl. 08:51 Jagten fortsætter på forældreløse terrorbrødre

Gerningsmændene undslap efterfølgende fra stedet, men fransk politi offentliggjorde efter relativt kort tid billeder af tre formodede terrorister, hvoraf den ene selv har meldt sig til politiet.

De to andre formodede terrorister er nu jaget vildt, og billederne af de formodede terrorister er nu delt i medier verden over. Det er derfor usandsynligt, at de to mænd kan holde sig på fri fod ret meget længere, vurderer tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- En hel verden er nu opmærksom på, at der er to personer, som fransk politi er interesserede i at få fat i, og det medvirker til, at de unægteligt får det meget svært. Så jeg vil sige, at alle odds taler for, at det her medfører en anholdelse i løbet af relativt kort tid, siger han til Ekstra Bladet.

Sådan sagde Hans Jørgen Bonnichsen på en telefon få timer efter angrebet onsdag.

Politi i verden over alarmeret
Det at politiet kender identiteten på de formodede bagmænd gør også efterforskningsarbejdet betydeligt nemmere, lyder det fra Bonnichsen.

- Nu har man direkte adgang til deres familie og deres omgangskreds, og dem man vil selvfølgelig afhøre massivt for at finde ud af deres baner og for at finde ud af, hvem de har været i kontakt med på det seneste. Så på den måde kan man lave en netværksanalyse, så man får åbnet op for en række af muligheder, som selvfølgelig kræver, at man tager ud på stederne og er opmærksomme på, om de pågældende findes der, siger han.

Se også: Khader om fransk tragedie: Vi har ikke set det værste endnu

Samtidig med jagten foregår, arbejder politiet også på at stabilisere mistankegrundlaget, så man får opbygget en solid sag mod de formodede terrorister, forklarer han.

Som en del af jagten på de to terroristmistænkte har fransk politi også inddraget politikredse fra andre lande, heriblandt Danmark, som skal være opmærksomme på, om de oplever noget mistænkeligt.

- Det betyder, at man kan gennemgå passagerlister, og det åbner en række af muligheder, som betyder, at det er svært for dem at komme igennem nåleøjet.

Brødrene Said Kouachi (tv.) og Cherif Kouachier. (Politifoto) 112 - 8. jan. 2015 - kl. 08:43 Brødre var allerede i politiets søgelys

De to gerningsmænd var ved onsdagens angreb på Charlie Hebdo tungt bevæbnede og tøvede ikke med at skyde politifolk, de mødte på deres vej. Derfor er der heller ingen tvivl om, at politiet vil gå forsigtigt frem i konfrontationen med de formodede terrorister.

- Der er ingen tvivl om, at når man har identificeret det sted, de opholder sig, vil man ikke sende ordinært politi af sted. Der vil man selvfølgelig bruge de særligt uddannede til det, så som SWAT-teams eller aktionsstyrker, som vi har i Danmark. Det vil man gøre for at undgå yderligere drab på politifolk, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Uforsigtige i flugtøjeblikket
Ifølge fransk politi skulle de formodede gerningsmænd have efterladt identifikationspapirer, som gjorde det nemt for politiet at identificere dem, men den tidligere PET-chef mener ikke, at de bevidst kan have plantet papirerne i bilen.

- Det, der er sket i denne her situation er noget, som altid vil ske i en flugtsituation. I modsætning til den adfærd, de havde på gerningsstedet, har de udvist uforsigtighed, og så det er så politiets og sikkerhedstjenestens held, siger han.

Han fortæller desuden, at han har stor respekt for og tillid til den franske efterretningstjeneste, som altså sidder med den hårde opgave, selvom de ikke fik forhindret angrebet.

- De har en lang historisk tradition med terror, som går langt tilbage til opgøret i Algeriet. Så de er vant til at håndtere terror, og jeg har stor respekt for den franske efterretningstjeneste, ingen tvivl om det, lyder det fra Bonnichsen.

112 - 8. jan. 2015 - kl. 08:57 Nyt skuddrama i Paris: Kvindelig betjent dræbt

Torsdag morgen er to personer meldt såret efter et skyderi i det sydlige Paris. Det er dog endnu usikkert, om skyderiet er relateret til onsdagens massakre.

Følg Ekstra Bladets LIVE-dækning af sagen herunder.

Live Blog Skyderi på fransk magasin
 

1 af 2 Politiet er stærkt repræsenteret overalt i Paris. (Foto: Anthon Unger)
2 af 2 Arkivfoto: POLFOTO
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen