En uge efter Paris-massakre: ’Nogle har set ting, man end ikke oplever i en krig’

Antallet af dræbte i terrorangrebet i Paris er på ugedagen steget til 130. Flere kæmper fortsat for deres liv

Ekstra Bladets reporter Stine Eskildsen fortæller fra Paris en uge efter terrorangrebet

PARIS (Ekstra Bladet): Regnen står i stride strømme ned over Paris. Det er en uge siden, et blodigt terrorangreb rystede den franske hovedstad, og man skulle næsten tro, at himlen forsøger at vaske de brutale handlinger væk fra parisernes sind. Men der skal mere til.

Foran koncertstedet Bataclan, hvor mindst 89 mennesker blev skudt og dræbt og adskillige andre såret fredag den 13., trodser folk regnen og strømmer til med blomster.

Mistede sin bedste ven i koncertmassakre: De får mig aldrig ned med nakken

Nogle forsøger at få gang i de mange, våde lys, der står langs hegnet overfor Bataclan, mens andre fælder en tåre, mens de ser på billeder af dem, der mistede livet. Fælles for dem alle er, at de ikke siger et ord, mens de går langs det 100 meter lange blomsterhav.

'Det er en rædsel'
- Jeg er her, fordi jeg er nødt til det, fortæller Marie, som er dukket op på Boulevard Voltaire sammen med sin mand.

- Jeg er nødt til at se, at det her er rigtigt. At det her virkelig er sket. Og det er virkelig hårdt, siger hun med en tåre trillende ned af den ene kind. Hun kender ikke nogen af de 130 mennesker, der mistede livet, men det rører hende alligevel dybt.

- Så mange unge mennesker. Hvilken rædsel, siger hun, inden hun lægger sine roser oven på en anden bunke blomster.

 

Ven overlevede café-attentat
Også to unge veninder har fundet vej til mindestedet ved Bataclan for at ligge blomster.

- Min gode ven var tæt på at miste livet – ikke her, men på La Belle Equipe, fortæller den ene unge kvinde, som af hensyn til sin kammerat gerne vil være anonym. Vennen er fortsat i chok og modtager psykologbehandling og ønsker derfor ikke direkte kontakt med pressen.

Clement forsøgte at redde lokal helt: Jeg glemmer aldrig hans navn

Terror-mistænkt kan være i forklædning

- Han var heldig, for flere af hans venner døde. En militærpsykolog har fortalt ham, at han har været vidne til ting, som man end ikke oplever, hvis man er i krig, fortæller den unge kvinde om sin vens oplevelser.

- Han bliver aldrig den samme igen.

 

Nervøs til koncert
Ekstra Bladet møder også en ung canadisk mand, som netop er ankommet i Paris til en konference. Fredag aften skal han bruge på spillestedet L’Olympia, hvor det franske band Caravan Palace giver koncert.

- Jeg er skide nervøs. Havde jeg været her i sidste uge, kunne det have været mig, der stod på Bataclan - det kunne have været mine venner, siger den unge canadier, men tilføjer, at det ’jo ikke nytter noget at være bange’.

- Så ja, selvfølgelig skal jeg af sted til koncert, siger han uden helt at kunne skjule nervøsiteten i stemmen.

Efter Paris-massakre: Familier må vente på begravelse