Europol: Terrortruslen har ikke været større siden 9/11

Terrornetværk og europæiske borgere med erfaring fra Syrien udgør en stor trussel mod Europa, mener europæisk politisamarbejde

Sortklædte ekstremister marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. I baggrunden angrebet på World Trade Center i 2001. (Foto: AP)
Sortklædte ekstremister marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. I baggrunden angrebet på World Trade Center i 2001. (Foto: AP)

Truslen for et terrorangreb i Europa er på det højeste niveau, siden terrorister fløj ind i World Trade Center i 2001.

Sådan lyder advarslen fra det europæiske politisamarbejde, Europol.

- Det er helt bestemt den mest seriøse terrortrussel, som Europa har stået over for siden 9/11, siger øverste leder af det europæiske samarbejde, Rob Wainwright, ifølge Reuters.

Onsdagens terror-angreb i Paris kunne desværre også ske i Danmark, vurderer flere eksperter. Foto: Fra video Krimi Der er også terror-celler i Danmark

Kapacitet og vilje til at udføre angreb
Advarslen kommer ugen efter terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo og de efterfølgende gidseltagninger i Frankrig.

Tre terrorister dræbte 17 mennesker og påstod at have forbindelser til både al-Qaeda og Islamisk Stat.

Den store fare for de europæiske lande ligger i følge Europol-chefen i, at så mange europæiske statsborgere lige nu er en del af konflikten i Syrien.

Det vurderes at mellem 3000 og 5000 europæiske statsborgere kan vende hjem fra Syrien, og det er hvad de kan have oplevet og lært, der er den potentiellle fare.

- Vi har umiddelbart at gøre med en stor gruppe af mestendels unge mænd, der har potentialet eller ligefrem kapacitet og vilje til at udføre angreb, som dem vi så i Paris, siger Rob Wainwright ifølge Aftonbladet.

En anden årsag til, at trusselniveauet er på så højt et niveau, er, at terroristerne er mere selvstændige og grupperingerne i stigende grad mere diffuse. Det betyder, at det er svært at overvåge alle potentielle terrorister, fordi de simpelthen er blevet sværere at genkende og opdage, forklarer Europol-chefen.

Krimi Kom tæt på specialenheden: Fransk politis sorte pantere

Trusselsbilledet i Danmark uændret
En stor del af truslen ligger også i, at terroristerne kan gemme deres kommunikation fra politiet. Det gør de i ifølge Europol på særligt sikrede dele af internettet.

- En af de afgørende faktorer i forhold til det gældende trusselsniveau er måden, som terroristerne bruger internettet på. Det er meget mere fantasifuldt og aggressivt, siger Rob Wainwright.

Efter angrebet på  Charlie Hebdo har den danske efterretningstjeneste haft en dialog med flere danske medier om sikkerheden.

- PET er allerede i kontakt med de relevante danske medier om sikkerhedsspørgsmål efter attentatet i Paris, oplyser PET til Ritzau.

Den gældende vurdering af trusselsbilledet er dog uændret i Danmark, skriver PET på deres hjemmeside.

Abu Bakr al-Baghdadi ses her første gang offentligt i en moske i Mosul.  (Foto: AP/IS-video) Krimi Dødens kalif: Er han årsag til massakren?

CTA's (Center for Terroranalyse) seneste analyse af terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien viser, at gruppen af udrejste fra Danmark overstiger 100 personer.

De vurderer, at hovedparten af de udrejste kæmper sammen med militante islamistiske grupper i Syrien, men at der også er nogle, der kæmper med gruppen Islamisk Stat i Irak.

1 af 2 Sortklædte ekstremister marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. (Foto: AP)
2 af 2 Sortklædte ekstremister marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. I baggrunden angrebet på World Trade Center i 2001. (Foto: AP)