Fem dræbt og otte såret: 'Regeringen tvang mig til at se IS-videoer'

26-årige Esteban Santiago formodes at stå bag skyderi mod tilfældige i lufthavn i Florida

Den formodede gerningsmand Esteban Santiago havde flere år på bagen som aktiv forskellige steder i det amerikanske forsvar. PRIVATFOTO
Den formodede gerningsmand Esteban Santiago havde flere år på bagen som aktiv forskellige steder i det amerikanske forsvar. PRIVATFOTO

Fem mennesker blev dræbt, og otte blev indlagt på hospitalet, efter at en mand fredag gik amok i lufthavnen i Fort Lauderdale i Florida.

Manden havde - helt efter loven - medbragt våbnet i aflåst bagage, som han samlede op i bagageudleveringen. Herefter gik han ud og ladte våbnet og affyrede mod tilfældige mennesker, inden han frivilligt overgav sig til politiet.

Den anholdte mand er efterfølgende identificeret som den 26-årige Esteban Santiago-Ruiz, som har tilbragt flere år forskellige steder i det amerikanske forsvar. I sin tid i forsvaret har han blandt andet været udsendt til Irak i knap et år fra april 2010 til februar 2011.

Fakta: Esteban Santiago-Ruiz' militærkarriere

Den formodede gerningsmand Esteban Santiago-Ruiz har siden 2008 været aktiv i forskellige enheder i det amerikanske forsvar, hørende under Nationalgarden for henholdsvis Puerto Rico og Alaska, hvor han har været bosat.

Her han været tilknyttet siden 2008:

April 2008-November 2008: Puerto Ricos Nationalgarde

November 2008-Marts 2009: Tilknyttet Fort Leonard Wood, Missouri

Marts 2009-Marts 2010: Puerto Ricos Nationalgarde

Marts 2010-April 2011: Tilknyttet Fort Dix, New Jersey
 - herunder udsendt til Irak april 2010-februar 2011

April 2011-Februar 2014: Puerto Ricos Nationalgarde

Februar 2014-November 2014: Inaktiv Stående Styrke

November 2014-August 2016: Alaskas Nationalgarde

August 2016: Overført til Inaktiv Stående Styrke

Havde det ikke godt
Og netop opholdet i Irak har ifølge familien ændret den 26-årige markant.

- Det eneste, jeg kan fortælle dig, er, at da han kom hjem fra Irak, havde han det ikke godt, siger hans onkel Hernan Rivera til nj.com.

Ifølge familien havde han modtaget psykiatrisk behandling efter hjemkomsten fra Irak.

Santiago, der oprindeligt er fra New Jersey, har de seneste år levet i Alaska, og hans kæreste havde for nylig fortalt familien om hans psykiatriske behandling.

Folk søger skjul i lufthavnen i forbindelse med skyderiet. Foto: AP
Folk søger skjul i lufthavnen i forbindelse med skyderiet. Foto: AP
 

Hans bror, Bryan Santiago, fortæller til nyhedsbureauet AP, at han aldrig talte med Esteban om hans sygdom, men han er rystet over, at hans bror sandsynligvis står bag det blodige angreb på tilfældige mennesker.

- Vi har ikke talt sammen i de sidste tre uger. Det er lidt usædvanligt. Jeg er i chok. Han var en alvorlig person. Han var en normal person, siger han til AP.

Tabte forstanden
Esteban Santiagos tante fortæller til nj.com, at hendes nevø for nylig var blevet far, og at han i starten var glad, men at han for nylig var begyndt at kæmpe med sin tilværelse, som han havde gjort siden han vendte hjem fra Irak.

- Det var som om, han tabte forstanden. Han sagde han så ting, siger hun.

Ikke alene så han ting, men han bildte sig tilsyneladende også ting ind.

Ifølge en anonym kilde i FBI, havde den 26-årige i november fortalt FBI-agenter, at regeringen kontrollerede hans hjerne, og at de tvang ham til at se videoer fra Islamisk Stat.

Ifølge Miami Herald havde Santiago desuden givet udtryk for, at han på grund af stemmer i sit hoved følte sig kaldet til at kæmpe for Islamisk Stat, men at han ikke havde til hensigt at skade nogen.

Tungt bevæbnet politi mødte op til lufthavnen for at bekæmpe manden, der pludselig skød omkring sig. Foto: AP
Tungt bevæbnet politi mødte op til lufthavnen for at bekæmpe manden, der pludselig skød omkring sig. Foto: AP
 

Har ikke udelukket terror
Efter samtalen med FBI-agenterne, henvendte sidstnævnte sig til politiet, som efterfølgende foretog en mentalundersøgelse af ham. Udtalelserne gav dog altså ikke anledning til at tilbageholde ham i længere tid.

Trods hans tidligere udtalelser og historik med mental sygdom, har de amerikanske myndigheder endnu ikke givet et bud på et motiv for fredagens angreb.

- Vi har ikke udelukket terrorisme, lød det fredag aften fra den ledende FBI-agent George Piro.

Folk på flugt fra skyderiet i lufthavnen. Foto: AP
Folk på flugt fra skyderiet i lufthavnen. Foto: AP
 

Heller ikke forløbet for selve angrebet har afsløret noget om motivet. Vidner har beskrevet hvordan gerningsmanden var helt tavs, mens han skød efter tilfældige i lufthavnen. Tilsyneladende sigtede han bevidst efter folks hoveder, mens han roligt tømte det ene magasin efter det andet.

Efter hele skudepisoden overgav han sig til politiet, uden at politiet var nødt til at affyre et eneste skud.

Den 26-årige er nu i politiets varetægt, og det ventes at han skal stilles for en dommer for første gang mandag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere