Annonce:
Annonce:

Finn myrdet på Krudttønden: Sådan bliver bisættelsen i dag

Far, kæreste og to søstre er blandt dem, der i dag går den tunge gang for at tage afsked med den terrordræbte filmmand

Finn Nørgaard blev forsøgt genoplivet, men uden held
Annonce:
Følg Terror

Finn Nørgaard kæmpede som menneske og som filmmand for at skabe vide rammer for forskellighed. Hans sidste kamp kostede ham livet, da han forsøgte at overmande en skydegal attentatmand ved et debatmøde om 'Kunst, blasfemi og ytringsfrihed'.

Og når den 55-årige dokumentarists far, søstre og andre familiemedlemmer og venner siger det sidste farvel, vil en stor del af ordene handle om Finn Nørgaards store passion for samfundsforhold og kultur.

- Hans arbejde og livsværk handlede meget om at finde måder at tale på for at gøre plads til os alle sammen for at skabe et samfund, hvor alle var inkluderet, siger Finn Nørgaards nære ven igennem 25 år, medie-manden Ole Mølgaard.

Annonce:

Som Finn Nørgaards storesøster og lillesøster skriver i et mindeord, er det vigtigt, 'at Finn bliver husket for sit menneskesyn. Det sidste, han ville ønske, var, at hans død skulle være et symbol på fremmedgørelse og kulturelle konflikter', skriver Lilian og Helle Nørgaard.

Helle T. og Lars Løkke kommer
De skal i dag gå den tunge gang for at sige et sidste farvel til deres bror. Bisættelsen sker efter familiens ønske fra Grundtvigskirken i Københavns nordvestkvarter, hvor Finn Nørgaard tilbragte en stor del af sin barndom og hele sit liv og havde et tæt tilhørsforhold til.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har aflyst spørgetimen på Christiansborg for at deltage i begravelsen, ligesom også Venstres formand Lars Løkke Rasmussens spindoktor bekræfter, at V-formanden kommer for at vise Finn Nørgaard og hans efterladte respekt.

Derudover kommer blandt andre Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og repræsentanter fra Det Mosaiske Trossamfund. De danske jøder tog torsdag afsked med den 37-årige Dan Uzan, som El-Hussein også tog livet af i sin flere timer lange terrorhandling.

Politiet overvåger Dans begravelse

Annonce:

Venner holder taler
Deltagerne i debatmødet i Krudttønden 14. februar - herunder den franske ambassadør i Danmark Francois Zimeray - er også indbudt til begravelsen, som bliver overvåget af Københavns Politi.

Mindeord om Finn Nørgaard

Familien har frabedt sig blomster, men ønsker i stedet donationer til den nystiftede 'Finn Nørgaard Foreningen'. Foreningen har til formål at uddele midler til projekter og initiativer, der støtter udsatte børn og unge.

Til begravelsen bliver der udover de traditionelle kirkelige handlinger en række musikalske indslag.

- Præsten holder selvfølgelig en prædiken og begravelsestale, og så holder nogle nære venner også taler, fortæller Ole Mølgaard, som ikke kan gå i nærmere detaljer, fordi familien ikke ønsker, at der bliver fortalt så meget om begravelsen på forhånd.

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein skød og dræbte Finn Nørgaard på klos hold ved Krudttønden.

Annonce:

Gentleman og ridder
Det overrasker ikke de venner, som Ekstra Bladet har talt med, at Finn Nørgaard ifølge et øjenvidne til drabet forsøgte at stoppe Omar Abdel Hamid El-Hussein - noget som hans ungdomsven Lars K. Andersen allerede spekulerede i i sit mindeord dagen efter drabet.

- Det er typisk Finn. Det ville ligne ham meget dårligt at efterlade jakke med mobil indenfor med mindre det gjaldt noget større end ham selv. Han var en person, som normalt passede meget på ikke at blive syg, fortæller Katrine Jandrup til Ekstra Bladet.

Den 44-årige konsulent har i 20 år haft et inderligt forhold til den dræbte filmmand:

- Finn var inkarnationen af et ægte renæssancemenneske - en gentleman og en ridder, siger hun dagen før vennens begravelsen.

Ole Mølgaard har heller ikke svært ved at genkende billedet af sin vens fatale forsøg på at sætte en stopper for den skydegale attentatmand.

- Han ville gøre en forskel og kæmpede for det gode på alle mulige måder.

Nyt terrorvidne: Finn prøvede at stoppe terrorist

Her bliver en betjent kørt væk efter skudepisoden ved Krudttønden

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

Annonce:
Annonce: