Forhindrede dansk skole-angreb: Danmark og USA uenige om hæder til kaptajn

Kaptajn Bradley Grimm har modtaget en hædersmedalje fra det danske forsvar, men amerikanske og danske myndigheder er uenige om, hvorfor han har fortjent den

Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)
Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)

Det danske forsvar og det amerikanske ditto er ikke helt enige om, hvorfor en amerikansk kaptajn ved navn Bradley Grimm i tirsdags modtog en hædersmedalje fra Forsvaret i Danmark.

I hvert fald melder de to forskellige ting ud til offentligheden i forbindelse med overrækkelsen af hæderen.

Til amerikanske journalister har oberst Steve Warren, der er amerikansk talsmand for den internationale koalition mod Islamisk Stat, ifølge det amerikanske forsvarsministerium udtalt:

- Han videregav efterretninger, der inkluderede informationer fra tilvejebragte dokumenter om fjendtlige udlandskrigere (syrienskrigere, red.), der var fra Danmark eller havde pårørende i Danmark, ligesom han videregav cyberinformationer om mulige terrortrusler mod Danmark.

- Dette inkluderede et tilfælde, hvor der var informationer om en bombetrussel mod en skole ved hjælp af hjemmelavede sprængstoffer i Danmark, og de informationer, som kaptajn Grimm kunne give videre, førte til en anholdelse og konfiskeringen af disse hjemmelavede sprængstoffer, siger obersten.

Det danske forsvar fortæller i en pressemeddelelse på deres hjemmeside, at kaptajnens oplysninger har haft stor betydning for danske soldaters sikkerhed. Forsvaret i Danmark nævner altså slet ikke nogle trusler mod danske skoler i forbindelse med hæderen.

'Helt hen i vejret'
De forskellige udmeldinger i forbindelse med overrækkelsen af medaljen undrer tidligere operativ chef i den danske efterretningstjeneste, PET.

- Det er jo et tegn på, at man gerne vil skjule noget, men så ikke gør det ordentligt. Det er helt hen i vejret, at man ikke har koordineret oplysningerne amerikanerne og danskerne imellem, så man melder det samme ud. For de siger jo noget forskelligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ekstra Bladet.

En 16-årig pige er sigtet i en sag, der hidtil har været hemmeligholdt. (Foto: Privat) Krimi Skolebombe-sagen: Elever var nervøse før skolefest

Forsvaret har ikke ønsket at uddybe baggrunden for hædersmedaljen til Bradley Grimm over for Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billederne:

Forsvarschef Peter Bartram lykønsker den amerikanske kaptajn Bradley Grimm til højre i billedet her (Foto: Forsvaret)
Forsvarschef Peter Bartram lykønsker den amerikanske kaptajn Bradley Grimm til højre i billedet her (Foto: Forsvaret)

Bradley Grimm modtager Forsvarets medalje for særlig fortjenstfuld indsats. (Foto: Forsvaret)
Bradley Grimm modtager Forsvarets medalje for særlig fortjenstfuld indsats. (Foto: Forsvaret)
 

Tanker mod Kundby
Amerikanerne nævner, at Bradley Grimm har forpurret et angreb mod en dansk skole, men ikke hvilken dansk skole der er tale om.

- Men hvilken som helst, der følger lidt med, ville jo tænke på Kundby-sagen, når der bliver sagt en dansk skole. Det kan man ikke lade være med, men derfor er det stadig gætterier fra min side, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Hvis der er tale om Kundby-sagen, rejser der sig endnu et punkt til listen over ting, man kan undre sig over:

- Når oplysningerne er så sensitive i efterretningsverdenen, som de er, så er det ganske bemærkelsesværdigt, at man muligvis her giver en orden, som kan relatere sig til en verserende sag, siger den tidligere operative chef i PET.

Handler om kildebeskyttelse
Selv om de amerikanske og danske myndigheder ikke helt er enige om, hvad der skal, og hvad der ikke skal frem i offentligheden om Bradley Grimms hædersmedalje, så er Hans Jørgen Bonnichsen alligevel sikker på én ting:

- Man passer på oplysningerne, som kaptajnen har givet, blandt andet af hensyn til samarbejdspartnere og kilder i andre lande. Der er ingen grund til at give fjenden de kort på hænderne, som gør, at de kan analysere sig frem til, hvor informationerne kommer fra, siger han til Ekstra Bladet.

Desuden skal kilderne føle sig sikre.

- Hvis man uddyber efterretningerne kan man jo risikere, at man eksponerer kilderne. Dem vil man gerne beskytte så meget som muligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet forsøger at skabe kontakt til den amerikanske kaptajn for en kommentar.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.