Forsker foreslår humanitære bidrag i kamp mod IS

På amerikansk opfordring undersøger regeringen, hvordan Danmark kan øge bidraget til kampen mod IS

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har hidtil ikke ønsket at røbe, hvilken form for hjælp USA efterspørger i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Men hvis man læser norske nyheder, kan man få en idé om, hvad Danmark er blevet bedt om at bidrage med, fortæller Mikkel Vedby Rasmussen, professor i forsvarspolitik ved Københavns Universitet.

- Norge har åbenbart ikke følt behov for at holde korrespondancen lige så tæt ind til kroppen. De er blevet bedt om specialstyrker, fly og logistikbidrag. Mon ikke Danmark er blevet bedt om noget lignende, siger professoren.

Tirsdag kom det frem, at USA har anmodet Danmark om øget bistand i kampen mod Islamisk Stat. Også Norge, Sverige og Finland har modtaget et brev fra den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter.

F-16-flyene, som tidligere har bekæmpet Islamisk Stat i Irak, vil være oplagt at sende af sted igen, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen.

- Men hvis man for alvor vil bekæmpe IS, skal man også være til stede på jorden. Specialstyrker er efterspurgte. De danske har et godt ry, og de er velintegrerede med briter og amerikanere, siger han.

Specialstyrker kan blandt andet træne lokale militser og udpege bombemål. Desuden er der brug for hjælp til logistik.

- Jo flere folk, der er dernede, jo mere har man behov for at få fløjet ting rundt. Vi har Herkules-fly, som i forvejen har været i Irak og Mali. Dem kunne vi sende af sted, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Selv om Danmark er et lille land, kan det danske bidrag gøre en forskel i kampen mod Islamisk Stat, vurderer professoren.

- Det er ikke Danmark, der er kampafgørende, men Danmark har højt specialiserede militærfolk, siger han.

Professoren understreger dog, at det danske bidrag ikke behøver at være militært, og at der er et stort behov for hjælp til de mange flygtninge i området.

- Her kunne danske penge gøre endnu mere nytte, mener Mikkel Vedby Rasmussen.