Frankrig beder EU om hjælp i krigen mod IS

Frankrig kan ikke handle alene i Syrien og Irak, siger fransk viceminister til europæiske kolleger

Efter fredagens terrorangreb i Paris har Frankrig skruet op for kampen mod Islamisk Stat. Nu beder de øvrige EU-lande om hjælp. Her er det billeder fra gårsdagens et minuts stilhed. (Video: Ritzau)

Frankrig har som det første EU-land nogensinde brugt EU-traktatens bestemmelser om at bede om hjælp fra de andre EU-lande, hvis et medlemsland bliver angrebet.

Frankrigs anmodning kommer efter weekendens blodige terrorangreb i Paris, der kostede mindst 129 mennesker livet.

På et EU-forsvarsministermøde i Bruxelles har den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, anmodet de andre EU-lande om hjælp til de franske militærmissioner mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

- Frankrig kan ikke handle alene på disse krigsskuepladser, siger han under et møde i Bruxelles med EU-forsvarsministre.

Ifølge nyhedsbureauet AP har alle medlemslandene accepteret at hjælpe Frankrig.

Ifølge EU's repræsentant for udenrigsanliggender, Federicia Mogherini, har alle medlemmer tilkendegivet deres 'fulde opbakning og parathed til at bidrage med al den støtte og assistance, der er nødvendig'.

Grundlaget for den franske anmodning er EU-traktatens artikel 42, punkt 7, der giver mulighed for at bede om hjælp, hvis et land bliver angrebet.

- Hvis en medlemsstat udsættes for et væbnet angreb på sit område, skal de øvrige medlemsstater i overensstemmelse med artikel 51 i De Forenede Nationers pagt yde den pågældende medlemsstat al den hjælp og bistand, der ligger inden for deres formåen, står der i paragraffen, der nu anvendes for første gang.

Dansk imam ramt af shitstorm: Ville forhandle fred med IS

Danmark ikke omfattet
Denne bestemmelse i EU-traktaten er omfattet af det danske forsvarsforbehold, og Danmark vil derfor ikke kunne deltage i en eventuel militær EU-indsats mod Islamisk Stat.

- Men Danmark kan assistere Frankrig på andre måder i kampen mod Isil, bilateralt, men ikke gennem en EU-militærmission, siger en dansk embedsmand.

Isil er et andet navn for Islamisk Stat.

Frankrigs præsident, François Hollande, sagde allerede mandag på en ekstraordinær kongres i parlamentet i Versailles, at Frankrig vil intensivere sin indsats i Syrien efter fredagens angreb i Paris.

- Frankrig vil øge antallet af bombninger i Syrien, hvor fredagens angreb i Paris blev planlagt, sagde han.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) deltager ikke i tirsdagens EU-forsvarsministermøde i Bruxelles.