Frankrig ser stort på EU's budgetkrav efter Paris-angreb

Angreb i Paris medfører udgifter til politiet, så Frankrig ikke kan overholde EU-budget, siger Manuel Valls

Frankrigs lange kamp for at overholde EU's budgetkrav må vige for en endnu vigtigere kamp, nemlig "kampen mod terror", siger landets premierminister.

- Det er uundgåeligt, at de bliver overskredet, siger Manuel Valls om budgetkravene i et interview med France Inter.

Der er i sig selv ikke noget nyt i, at Frankrig har problemer med at holde sig inden for de fælles budgetkrav. Sådan har det været i årevis.

Angrebene i Paris natten til lørdag, da 129 personer blev dræbt, betyder i den økonomiske sammenhæng imidlertid, at det bliver endnu mere vanskeligt at få tallene til at gå op.

Frankrig har blandt andet meddelt, at man vil styrke politiet og retsvæsnet med yderligere 8500 stillinger.

I en historisk tale i kongressen i Versailles - indkaldt ekstraordinært efter angrebet i Paris - sagde den franske præsident, François Hollande, at sikkerheden var vigtigere end det økonomiske stabilitetsprogram.

- Europa må forstå, at midlerne til sikkerheden ikke må begrænses på grund af andre budgetter, siger Manuel Valls.

Politiindsatsen i Frankrig handler således ikke kun om Frankrig, lyder det fra Manuel Valls. Den hænger sammen med sikkerheden i hele Europa.

I marts besluttede EU's økonomi- og finansministre at give Frankrig to år mere til at leve op til de skrappe budgetkrav efter EU-Kommissionens anbefaling.

Beslutningen i marts var tredje gang, at Frankrig fik to års udsættelse til at få bragt landets budgetunderskud ned på de tilladte tre procent af bruttonationalproduktet.

Dengang var beslutningen kontroversiel, da andre EU-lande har strammet bæltet for at kunne leve op til de budgetregler, som udstikkes fra Bruxelles.