Gidsels død bekræftet: 26-årige Kayla dræbt

Hjælpearbejder Kayla Jean Mueller, der var gidsel hos Islamisk Stat, er død - det bekræfter USA's præsident, Barack Obama

Familien og de amerikanske myndigheder har bekræftet, at 26-årige Kayla Mueller har mistet livet i IS' varetægt. (Arkivfoto: AP)
Familien og de amerikanske myndigheder har bekræftet, at 26-årige Kayla Mueller har mistet livet i IS' varetægt. (Arkivfoto: AP)

Den 26-årige Kayla Jean Mueller, der var gidsel hos Islamisk Stat, er død. Det bekræfter USA's præsident, Barack Obama, ifølge Reuters.

IS hævdede i sidste uge, at Muelller var blevet dræbt i et jordansk flyangreb mod byen Raqqa. Et angreb der blev rettet mod IS' efter det kom frem, at IS havde brændt en jordansk pilot levende.

Den unge kvindes familie sørger dybt og er chokeret over beskeden om, at den unge kvinde er død. De oplyser i følge Reuters, at de vil offentliggøre et brev, som de har fået fra datteren og som er skrevet, mens hun har siddet i fangenskab.

Kayla Mueller kommer fra Arizona og rejste til Syrien i 2012, hvor hun skulle arbejde som hjælpearbejder. Hun blev taget som gidsel året efter.

- Uanset hvor længe det tager, vil USA finde og retsforfølge de terrorister, der er ansvarlige for Kaylas fangenskab og død, siger præsident Obama  i en udtalelse.

Ifølge Islamisk Stat skyldtes hendes død, at hun blev blev begravet under murbrokker, da et jordansk fly bombede en bygning i Raqqa.

De amerikanske myndigheder har dog ikke ønsket at kommentere dødsfaldet nærmere, skriver NBC.

I stedet har myndighederne nøjedes med at forklare, at Muellers familie havde modtaget informationer fra gidseltagerne, som de amerikanske myndigheder var i stand til at verificere.

Det har tidligere været fremme, at Islamisk Stat angiveligt havde krævet en løsesum på 6,6 millioner dollar for hendes løsladelse.

Af hensyn til hendes sikkerhed havde familien bedt om, at offentligheden skulle have så lidt som muligt at vide om hendes tilfangetagelse, og derfor var det først, da Islamisk Stat hævdede, at hun var dræbt af jordanske bombardementer, at interessen omkring hende bredte sig.

Det har tidligere været skrevet, at Kayla Jean Mueller i en periode var ansat hos Dansk Flygtningehjælp. Det er dog ikke rigtigt. Hun har dog arbejdet sammen med en lokal, tyrkisk organisation, som har samarbejdet med den danske organisation.

- Dansk Flygtningehjælp er dybt berørt af nyheden om den amerikanske nødhjælpsarbejders død. Dansk Flygtningehjælp udtrykker sin dybeste medfølelse med Kayla Jean Muellers familie i denne tragiske situation, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Dansk Flygtningehjælp har ikke yderligere kommenterer, da de af princip ikke udtaler sig om gidseltagninger.

FAKTA: IS dræber gidsler på stribe

Siden sommeren 2014 har Islamisk Stat, som har indtaget store dele af Syrien og Irak, gennemført flere henrettelser af udenlandske gidsler. De har alle fået halsen skåret over - på nær det seneste gidsel fra Jordan:

2014:

* 19. august: Video af drabet på den amerikanske journalist James Foley offentliggøres. Foley blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012. På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Den sortklædte truer med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* 2. september: Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres. Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Han blev bortført i Aleppo i Syrien i 2013. Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* 13. september: En ny video viser David Haines' henrettelse. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev bortført. Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning.

* 3. oktober: IS offentliggør en video med drabet på Alan Henning. Alan Henning blev taget som gidsel 27. december 2013. Til sidst i videoen truer bødlen med, at endnu en amerikaner - Peter Edward Kassig - vil være det næste offer.

* 16. november: IS udsender en video, hvor Peter Kassig bliver dræbt. Kassig forsvandt i Syrien 1. oktober 2013. Den 26-årige tidligere amerikanske soldat arbejdede som nødhjælpsarbejder i Syrien, da han blev bortført.

2015:

* 24. januar: IS offentliggør en video, hvor et japansk gidsel - Kenji Goto - holder et billede af Haruna Yukawa, et andet japansk gidsel, med afhugget hoved. På videoen siger Kenji Goto, at IS kræver en irakisk kvindes løsladelse i Jordan.

* 31. januar: En video på nettet viser, at en mand iført hætte skærer halsen over på japaneren Kenji Goto. Ifølge den japanske regeringstalsmand Yoshihide Suga er videoen højst sandsynlig ægte.

* 3. februar: Den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh meldes dræbt af Islamisk Stat. Han blev angiveligt brændt levende. Piloten blev taget til fange i december 2014, da hans F-16-fly styrtede ned ved Eufrat-floden i det nordlige Syrien, hvor Islamisk Stat har kontrollen. Ifølge den jordanske regering blev Muath al-Kasaesbeh dræbt allerede 3. januar.

* 10. februar: Den 26-årige amerikanske hjælpearbejder Kayla Jean Mueller, der var gidsel hos Islamisk Stat, er død. Det bekræfter USA's præsident, Barack Obama. Islamisk Stat hævder, at hun blev dræbt under et nyligt USA-ledet bombeangreb i Syrien. Mueller blev taget som gidsel i august 2013.

Kilder: AFP, Reuters

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?