Halshugget japaner efterlod nyfødt søn

Kenji Goto, der lørdag blev halshugget af Islamisk Stat, efterlod sin blot 14 dage gamle søn derhjemme for at redde et andet japansk gidsel

Den japanske journalist Kenji Goto er erfaren reporter fra verdens brændpunkter, og har før sin tilfangetagelse reporteret fra konflikten i Irak og Syrien (Foto: AP)
Den japanske journalist Kenji Goto er erfaren reporter fra verdens brændpunkter, og har før sin tilfangetagelse reporteret fra konflikten i Irak og Syrien (Foto: AP)

Kenji Goto blev lørdag henrettet ved halshugning af den islamiske terrororganisation Islamisk Stat.

Det viser en video, den forhadte gruppe i går lagde på flere islamistiske hjemmesider. Japanske eksperter har bekræftet videoens autencitet.

Den japanske journalist var rejst til området i mellemøsten, hvor den oprørske gruppering hersker, fordi han ville hjælpe med at få frigivet en anden japaner, den 42-årige Haruna Yukawa, der i august blev taget til fange af IS.

Medie: Islamisk Stat halshugger japansk journalist

Men rejsen endte med, at Kenjo Goto tilbage i oktober blev kidnappet af selv samme gruppering. Det på trods af, at Kenji Goto få uger før sin afrejse netop var blevet far til en nyfødt dreng.

Det fortæller hans mor Yoshihide Suga ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hjerteskærende appel
Fredag i sidste uge var Kenji Gotos mor ude med en hjerteskærende appel til gidseltagerne om at skåne hendes elskede søn.

- Kenji sagde altid 'jeg håber, jeg kan redde børns liv på slagmarken'. Han rapporterede om krig fra et neutralt udgangspunkt, siger Yoshihidi.

Mislykket terrorenke i bytte for japansk gidsel

Hun betegner ham som positivt sindet overfor den islamiske verden.

- Han bekymrede sig ikke om sin sikkerhed, fordi han troede på, at han og folkene af Islamisk Stat ville være i stand til at forstå hinanden som medlemmer af et fælles globalt samfund, sagde den fortvivlede mor til den japanske presse få dage før sønnens henrettelse.

Fordømmer terrorister
Den japanske regering fordømmer den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak efter offentliggørelsen af lørdagens video.

De relevante ministre i regeringen skal mødes for at drøfte sagen søndag, siger kabinetssekretær Yoshihide Suga.

- Jeg kan ikke lade være med at være stærkt forarget over, at denne umenneskelige og foragtelige terrorhandling er begået igen, siger han.

 - Og igen, vi fordømmer det kraftigt, siger han.

Japan: Gidselvideo fra Islamisk Stat ser ægte ud

FAKTA: IS dræber vestlige gidsler på stribe

Siden sommeren 2014 har Islamisk Stat gennemført flere henrettelser af vestlige gidsler. De har alle fået halsen skåret over:

* 19. august: Video af drabet på den amerikanske journalist James Foley offentliggøres. Foley blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012. På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Den sortklædte truer med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* 2. september: Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres. Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Han blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år. Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* 13. september: Videoen af David Haines' henrettelse. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev bortført. Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning.

* 3. oktober: IS offentliggør en video med drabet på Alan Henning. Alan Henning blev taget som gidsel 27. december 2013. Til sidst i videoen truer bødlen med, at endnu en amerikaner - Peter Edward Kassig - vil være det næste offer.

* 16. november: IS offentliggør video, hvor Peter Kassig bliver dræbt. Kassig forsvandt i Syrien 1. oktober 2013. Den 26-årige tidligere amerikanske soldat arbejdede som nødhjælpsarbejder i Syrien, da han blev bortført.

* 24. januar: IS offentliggør en video, hvor et japansk gidsel, Kenji Goto, holder et billede af et andet japansk gidsel, Haruna Yukawa, med afhugget hoved. På videoen siger Kenji Goto, at IS kræver en irakisk kvindes løsladelse i Jordan.

* 31. januar: En video på nettet viser angiveligt, at en mand iført hætte skærer halsen over på japaneren Kenji Goto. Videoens autenticitet er sent lørdag ikke bekræftet.

(Kilder: AFP og Reuters)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter