Har boet 49 år i Paris: Nu kan vi mærke krigen

Frygt er blevet en hverdagsfølelse. Sådan var det ikke for 20 år siden, mener et dansk ægtepar bosat i den franske hovedstad

Mød Annette og Søren her (Video: Jakob Jørgensen)

PARIS, FRANKRIG (Ekstra Bladet): Med ansigtet omkranset af sine hænder tørrer den mørkhårede kvinde sine lyserøde øjenkroge. Hun står midt i et hav af blomster og lys og omkring hende vender dusinvis af franskmænd deres hoveder i samme retning som hende: Mod restauranten Sushi Makis knuste ruder.

Enkelte stykker af glas sidder stadig i rammen på bygningen, men huller har skabt store, cirkelformede revner. I midten af hvert hul sidder en blomst.

Fredag aften blev restauranten det fjerde sted, der blev ramt af terrorisme i Paris. To mænd kørte op mod stedet, trådte ud af deres bil og skød i omkring tre minutter vidt omkring med automatvåben. 19 mennesker døde, og det er dem og de 129 andre ofte for terrorangrebet mod Paris’ hovedstad, den mørkhårede kvinde og alle de andre franskmænd sørger over.

Det samme gør Annette og Søren Berg, som Ekstra Bladet møder ved den danske sømands- og udlandskirke Frederikskirken på Rye Lord Byron i det indre Paris.

Artiklen fortsætter under billedet

Hun var helt alene, kvinden, der havde trådt lidt tættere på de gennemhullede ruder, end resten af de mange franskmænd, der i går sørgede ved et af de terrorramte steder (Foto: Jakob Jørgensen)
Hun var helt alene, kvinden, der havde trådt lidt tættere på de gennemhullede ruder, end resten af de mange franskmænd, der i går sørgede ved et af de terrorramte steder (Foto: Jakob Jørgensen)

En helt ny frygt
Ægteparret har boet i den franske hovedstad, siden de blev gift for 49 år siden.

- Dengang tænkte man slet ikke over, at man kunne være i fare. Det gjorde man heller ikke for 20 år siden. Men i går snakkede vi om, at selv ved en koncert for nylig, hvor vi var 2000 mennesker til stede, begyndte jeg pludselig at tænke over, hvordan vi skulle komme væk, hvis der skete noget farligt der, siger Annette Berg, efter hun og ægtemanden har været til gudstjeneste i den danske kirke.

Hun mener, at en af ulemperne ved de åbne grænser er, at det kan give mulighed for, at syge mennesker nemmere kan komme til Europa.

- Det gælder om ikke at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, for man kan aldrig forudsige det, siger Annette Berg.

Ekstra Bladet i Paris 24 timer efter: 'Hvis her, kan det ske alle steder'

Vi er i krig
I Paris’ gader har man siden fredagens angreb sjældent set to personer stå alene sammen, uden der har været en eller anden form for fysisk kontakt. På opklistrede skilte ved de terrorramte områder optræder ordet ’amour’ (kærlighed, red.) også igen og igen.

- Jeg tror, folk vil være mere opmærksomme i byen nu. Vi forstår nu, at vi er i krig. Ikke alene en krig, der udspiller sig langt væk i behagelig afstand. Den er her, og den er her nu, og den kan ramme igen når og hvor som helst, siger Søren Berg og kigger over på sin hustru, der supplerer:

- har erklæret os krig, og derfor kan vi ikke bare lade os styre og gå rundt og være bange. Vi skal jo ikke være bange for at tage metroen eller gå i teatret.

Bliver i Paris
Parret fortæller, at de på trods af terroren ikke har tænkt sig at flytte fra Paris.

- Men det er klart, at vi ikke er helt ufølsomme over for det her, og derfor vil man måske også kigge sig om en ekstra gang, siger Søren Berg, inden han og hustruen siger farvel til Ekstra Bladet for komme hjem og tage imod besøg fra København.

Kærestepar: 'Vi blev fanget på hver vores side af skyderiet'