Henrettede svenskere: IS-krigere krævede løsepenge

De svenske myndigheder undersøger video-optagelse med skud-drab på svenske statsborgere af kurdisk afstamning i Irak

Frontsoldater i islamisk stats hær jubler i organisationens storhedstid i 2014. Nu har IS-krigere ifølge SVT lagt optagelser ud, hvor de skyder to svenskere af kurdisk afstamning. Foto: AP.
Frontsoldater i islamisk stats hær jubler i organisationens storhedstid i 2014. Nu har IS-krigere ifølge SVT lagt optagelser ud, hvor de skyder to svenskere af kurdisk afstamning. Foto: AP.

Nye video-billeder offentliggjort af islamisk stat (IS) viser, at to mænd fra det vestlige Sverige bliver skudt af ukendte gerningsmænd fra den hårdt pressede terror-organisation.

Det rapporterer den svenske tv-station SVT på sin netavis svt.se, som samtidig oplyser, at de to svenskere af kurdisk afstamning er blevet henrettet af islamisk stat i Irak.

Mændene var angiveligt på ferie i Irak i december sidste år, da de blev taget til fange og bortført af kidnappere.

De dræbte er i familie
I en video udsendt af IS ser det ud som om, at de to bliver skudt. De nærmere omstændigheder er ukendte.

- Vi kender til sagen og er i kontakt med de berørte myndigheder, siger Lina Eidmark fra det svenske udenrigsministeriums pressetjeneste til den svenske tv-station.

Der er ifølge Ritzau tale om en mand på 20 og hans 50-årige morbror. På filmen sidder de på knæ, mens bødlerne står bag dem med et automatvåben og en pistol rettet mod de knælende.

Det kan have spillet en væsentlig rolle, at de svenske mænd er shia-muslimske. Islamisk stat er fanatisk sunni-muslimsk.

IS krævede løsepenge
På videofilmen hedder det angiveligt, at henrettelsen er hævn for, at byen Kirkuk i det nordlige Irak nu styres af repræsentanter for den rivaliserende islam-retning.

Svensk tv rapporterer, at de to fangers familier skal have været i kontakt med bortførerne, som forlangte en løsesum af ukendt størrelse.

Familien vidste ifølge oplysningerne ikke, hvem bortførerne var, og om deres motiver udelukkende var at skaffe penge.

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har været koblet på sagen, men vil ikke udtale sig, skriver SVT.

Kilder tæt på sagen siger, at Säpo forsøger at fastslå, om videoen er ægte.