Homoseksuel muslim: Jeg krydsede fingre for, at massemorderen ikke var muslim

Angrebet i Orlando tegner et dystert billede af islam som homofobisk religion, mener Fahad Saeed

- Jeg føler mig berørt, fordi det er min identitet, der på mange måder er kernen i en muligvis polariseret debat, siger Fahad Saeed. Foto: Mogens Flindt.
- Jeg føler mig berørt, fordi det er min identitet, der på mange måder er kernen i en muligvis polariseret debat, siger Fahad Saeed. Foto: Mogens Flindt.

Fahad Saeed var som mange andre dybt berørt, da han hørte nyheden om, at en mand med muslimsk baggrund havde dræbt 50 uskyldige mennesker på natklubben Pulse i Orlando - en klub, der primært henvender sig til homoseksuelle.

Men for Fahad ramte nyheden ekstra hårdt. Han er nemlig selv både muslim og homoseksuel.

- Jeg føler mig berørt, fordi det er min identitet, der på mange måder er kernen i en muligvis polariseret debat. Fordi jeg selv er homoseksuel muslim. Jeg bliver jo både ramt, når man taler hadefuldt om muslimer, og når man taler hadefuldt om homoseksuelle, fortæller Fahad Saeed, der er talsmand for Sabaah - en forening, der arbejder for at forbedre vilkårene for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede.

Billede af den formodede gerningsmand. (Foto: AP) Terror Antallet af dødsofre i Orlando er nedjusteret til 49

Et formørket verdensbillede
Da han først hørte om angrebet i Orlando, håbede Fahad derfor inderligt, at gerningsmanden handlede ud fra sine egne motiver, og at han ikke var muslim. Men det var han.

Massemorderen Omar Mateen handlede angiveligt ud fra sin muslimske tro og sin forestilling om, at homoseksuelle skal straffes. Ifølge Fahad Saeed er hans handling med til at skabe et dystert billede af islam som en homofobisk religion. 

- Jeg kender gerningsmandens argumenter, men jeg er på ingen måde enig i retfærdiggørelsen eller i det verdensbillede, han tror, han handler ud fra. Hverken islam, den arabiske verden eller nogen muslimsk kultur burde have en indlejret homofobi, siger Fahad Saeed og fortsætter:

- De tekstfortolkninger, han handlede ud fra, er med til at skabe et formørket og hadefuldt verdensbillede, som ødelægger tingene for flertallet af muslimer, der lever i verden helt fredeligt, og som ikke er terrorister.

Omar Mateen havde våbentilladelse gennem sit arbejde som sikkerhedsvagt (Foto: Myspace.com). Terror Nye detaljer: Politiet forhandlede med massemorder

Forældrenes accept
Koranen forbyder homoseksualitet, og da Fahad Saeed er vokset op i en muslimsk familie, har det ikke altid været nemt for ham både at være muslim og homoseksuel.

- Mine forældre havde enormt svært ved at acceptere, at jeg var homoseksuel og prøvede i rigtig mange år at få mig til at lade være. I dag har de accepteret min seksualitet og livsstil, fortæller han.

Når Fahad møder andre muslimer for første gang, kan det være svært at få sagt, at han er kærester med en anden mand. Men han insisterer på at gøre det, og faktisk har han aldrig oplevet deciderede negative reaktioner.

I foreningen Sabaah arbejder de aktivt for at gøre polariseringen mellem homoseksuelle og muslimer mindre. De mener, det skal være muligt at tale åbent og møde andre i samme situation.  Og så har de en klar forestilling om, hvordan man bekæmper hadet:

- Måden, hvorpå vi bekæmper fremtidige gerningsmænd, hadefuld retorik og polarisering er via det banale budskab om kærlighed, som nemt kan komme til at virke enormt følelsesladet og lyserødt. Men kærlighedens budskab er måden at bekæmpe det her på.

(Arkivfoto: AP) Terror Islamisk Stat tager skyld for Orlando-angreb via radio

Sådan skete angrebet